Shutterstock

Inside Melk

Januari toont stabiele tot licht dalende melkprijzen

11 Februari 2021 - Kimberly Bakker

De eerste maand van het jaar wordt gekenmerkt door stabiele tot licht dalende melkprijzen, zo toont de melkprijsvergelijker van Boerenbusiness aan. Drie zuivelverwerkers lieten de kale melkprijs ongemoeid en vier zuivelaars kondigden een (lichte) verlaging aan. Wie betaalde in de maand januari de hoogste kale melkprijs?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gemiddeld genomen komt de melkprijs over de maand januari uit op €33,50 per 100 kilo. Een maand eerder was dat €33,90. Die daling van €0,60 weerspiegelt de trend die zichtbaar is op de zuivelmarkt in januari. Zo beweegt de kaasmarkt stabiel en hebben ook de roomprijzen een zijwaartse beweging gemaakt. Beide zuivelfabricaten kenden een lagere vraag ten opzichte van december. De vloeibare zuivel en de melkpoeders houden de stijgende lijn vast en compenseren hiermee de licht dalende vraag op andere markten iets.

Bovenaan de Melkprijsvergelijker van Boerenbusiness staat nog steeds Vreugdenhil Dairy Foods, met een melkprijs van €36,48 per 100 kilo. Het is de negende onveranderde notering voor de zuivelaar. De verwerker wordt gevolg door Bel Leerdammer, die over januari eveneens een stabiele prijs noteert. In januari bedraagt de melkprijs €34,48 per 100 kilo. Op de derde plaats staat Cono Kaasmakers, met een kale melkprijs van €34,02 per 100 kilo. De Melkprijsvergelijker laat daarmee zien dat de stabiele noteringen het dit keer winnen van de zuivelaar met een daling.

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina moest in januari, net zoals Arla en A-ware, bijvoorbeeld wel een forse min schrijven. De kale melkprijs daalde van €34,42 tot €33,48 per 100 kilo. De zuivelverwerker duikt daarmee net onder de melkprijs van Cono. Arla liet de melkprijs zakken met €1,16 tot €31,15 per 100 kilo. De verwerker staat daarmee nog steeds onderaan de prijsvergelijker. De melkprijzen van A-ware en DOC Kaas komen voor de maand januari uit op respectievelijk €32,47 en €32,48 per 100 kilo.

Maximale melkprijzen
De gemiddelde maximale melkprijs in de melkprijsvergelijking bedraagt €37,31 per 100 kilo. Een maand eerder was dat €37,72 per 100 kilo. In de maand januari is de maximale melkprijs bij drie zuivelverwerkers stabiel gebleven en ging bij vier zuivelaars omlaag, gelijk aan de kale melkprijs. Cono Kaasmakers is met de zijwaartse beweging bovenaan de vergelijker blijven staan, met een maximaal haalbare prijs van €39,52. De kaasmaker wordt gevolgd door A-ware, met een maximale melkprijs van €38,72. Deze laatstgenoemde noteerde over januari een daling van €0,15.

De derde plaats wordt gedeeld door Vreugdenhil Dairy Foods en Bel Leerdammer. Beiden noteren een maximale melkprijs van €37,98 per 100 kilo, waarmee die gelijk is gebleven aan de laatste maand van 2020. Als gevolg van de dalingen in de kale melkprijzen van FrieslandCampina en Arla komen de maximale melkprijzen voor die zuivelaars over de maand januari ook lager uit, op respectievelijk €36,98 en €34,82 per 100 kilo. De maximale melkprijs van DOC Kaas komt voor januari uit op €35,23 per 100 kilo.

Klik hier om de Melkprijsvergelijker te bekijken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden