Zvonimir Atletic / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Lactalis komt Indiase melkveehouders tegemoet

15 Februari 2021 - Kimberly Bakker

De Franse zuivelverwerker Lactalis, die in India actief is onder de naam 'Sunfresh Agro Industries', komt een gedeelte van de Indiase melkveehouders tegemoet door de inkoopprijzen van melk te verhogen. Hiermee moeten de melkveehouders in het land het hoofd boven water kunnen houden na fikse verliezen door de coronacrisis.

Veel Indiase melkveehouders hebben behoorlijk te lijden gehad onder de verminderde vraag naar zuivelproducten. Als gevolg van de weggevallen vraag is de gemiddelde melk-inkoopprijs gedaald naar minder dan €0,30 per liter melk. Inmiddels mogen restaurants, luchtvaartmaatschappijen en andere horecagelegenheden de werkzaamheden deels hervatten. "Nu de situatie weer iets is verbeterd, zien we een kans om melkveehouders tegemoet te komen", vertelt Rajiv Mitra, directeur van Sunfresh Agro (onderdeel van Lactalis).

Inkoopprijzen omhoog
De zuivelverwerker heeft besloten om de inkoopprijzen van melk per direct te verhogen tot omgerekend €0,34 per liter. Het is goed nieuws voor meer dan 50.000 Indiase melkveehouders in de regio's Ahmednagar, Pune en Nashik. Zodoende hoopt de Franse zuivelaar dat veehouders het hoofd deze zomer boven water kunnen houden. "Ik verwacht dat de hele markt positief reageert en dat anderen ons voorbeeld kunnen volgen en een redelijke prijs bieden aan hun boeren."

Het gaat louter om deze regio's, omdat dit de belangrijkste producerende regio van melkpoeder en kaas is. Vooral de vraag naar die producten is de afgelopen periode weer toegenomen. De stijging van de inkoopprijs van melk zal volgens Lactalis voorlopig geen gevolgen hebben voor de consumenten.

Melkproductie blijft stijgen
Recent schreven we al dat de melkaanvoer van India de stijgende lijn jaar na jaar doorzet. In de periode tussen 2016 en 2019 is de melkproductie in het land jaarlijks met circa 6,4% gegroeid. De Indiase overheid wil nu een belangrijk exporterend land worden en daarom moet het investeren in de zuivelsector. De keuze van Lactalis, ofwel Sunfresh Agro Industries, om nu de inkomsten van veehouders te ondersteunen, zal dus waarschijnlijk ook in goede aarde vallen bij de regering.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

MTC door de pijn heen volgens nieuwe CEO

Nieuws Melk

Zuivelreus Lactalis ziet omzet en winst groeien

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden