FrieslandCampina

Nieuws Jaarcijfers

Ruim 10% lagere melkprijs van FrieslandCampina

2 Maart 2021 - Eric de Lijster - 2 reacties

FrieslandCampina betaalt de leden-melkveehouders over 2020 een prestatieprijs uit van €35,72 per 100 kilo melk. Dit is 10,7% minder dan de prestatieprijs over het jaar 2019. Door een fors lagere winst ontvangen de leden geen contante nabetaling en kunnen geen ledenobligaties kunnen worden uitgegeven.

De winst van het coöperatieve zuivelconcern is vorig jaar met 71,6% gedaald tot €79 miljoen. Dit heeft FrieslandCampina vanmorgen (2 maart) bekendgemaakt. Na aftrek van belastingen resteert een verlies (negatief totaalresultaat) van €50 miljoen, blijkt uit het jaarverslag. De omzet is met 1,4% gedaald tot €11,1 miljard.

Het wereldwijd opererende zuivelconcern wijt deze daling volledig aan valutaeffecten. "De directe en indirecte gevolgen van de coronapandemie die vanaf maart echt merkbaar werden binnen de onderneming, overschaduwden de uitstekende resultaten in het eerste kwartaal. Het bedrijfsresultaat van FrieslandCampina werd hierdoor hard geraakt", laat topman Hein Schumacher in een verklaring weten. 

Enorme domper voor leden
Hij vervolgt: "Bovendien heeft de versnelde uitvoering van de Our Purpose, Our Plan-strategie - een ingrijpende maar noodzakelijke beslissing om als bedrijf in de toekomst succesvol te kunnen opereren - geleid tot een herstructureringslast van €106 miljoen in 2020. Beide factoren hebben geleid tot een fors lagere winst waardoor er over 2020 geen contante nabetaling kan worden gedaan en geen ledenobligaties kunnen worden uitgegeven. Een enorme domper voor onze leden."

FrieslandCampina doet als gevolg van de lagere winst geen contante nabetaling aan de leden-melkveehouders. Ook worden er geen ledenobligaties uitgegeven. Het zuivelconcern keerde over 2019 nog respectievelijk €107 miljoen en €31 miljoen via deze wegen aan de leden uit. De rente op ledenobligaties van €46 miljoen wordt betaald aan de leden, meldt het zuivelconcern.

Negatieve cash-impact
Voor de leden komt er evenwel nog een financiële tegenvaller. De interim-uitkering die in september 2020 is betaald, dat is 75% van de pro forma contante nabetaling over het eerste halfjaar (€0,11 exclusief btw per 100 kilo melk over het hele jaar), gaat FrieslandCampina in lijn met het melkreglement in 2021 met de leden verrekenen. "Om de negatieve cash impact voor de leden hiervan te beperken, vindt deze verrekening plaats over de melkgeldnota van mei 2021 (in juni 2021) waarbij ook andere coöperatieve verrekeningen plaatsvinden", meldt de zuivelcoöperatie.

De FrieslandCampina-melkprijs voor de leden-melkveehouders, exclusief prestatietoeslag en uitgifte ledenobligaties, daalde over 2020 met 5,9% naar €35,72 per 100 kilo melk. De FrieslandCampina-garantieprijs over 2020 bedroeg €34,46 per 100 kilo melk, een afname van 3,4% ten opzichte van 2019. De daling komt door lagere melkprijzen van de referentiebedrijven, mede als gevolg van de coronacrisis, meldt FrieslandCampina.

De vergoeding voor bijzondere melkstromen bedroeg €0,36, 10 cent per 100 kilo meer dan in 2019. Verdeeld over alle melk kwam de weidegangtoeslag en Foqus planet-bijdrage uit op €0,90 per 100 kilo melk, €0,25 per 100 kilo meer dan in 2019

Resultaten blijven onder druk
Doordat de coronapandemie nog voortduurt rekent Schumacher erop dat de resultaten van FrieslandCampina in het eerste halfjaar 2021 onder druk blijven staan. Daarna moet het wereldwijde vaccinatieprogramma verlichting bieden. "Ik ben er echter van overtuigd dat de versnelling van onze strategie in combinatie met structurele kostenbesparingen, ons in staat zal stellen schokken beter op te vangen en de positieve impact in de post-coronaperiode te vergroten", aldus Schumacher.

FrieslandCampina licht de resultaten over 2020 vanmorgen toe op een persconferentie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
melk piet 2 Maart 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10891232/ruim-10-lagere-melkprijs-van-frieslandcampina]Ruim 10% lagere melkprijs van FrieslandCampina[/url]
dat belooft nog wat voor 2021 en 2022
Leendert 2 Maart 2021
3-4 Euro minder voor 100 kg melk maakt het verschil uit tussen winst en verlies voor het melkveebedrijf oftewel de toekomst van melkboeren. De melkprijs is te laag. Voor een literpak in de supermarkt varieert de prijs voor yoghurt van 0,75 - 1,82 euro. Voor een fabriekstoeslag van een paar cent, verdient de fabriek 5x en de supermarkt 20x.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Achtergrond melk

FrieslandCampina doet boete, CEO belooft herstel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden