Shutterstock

Nieuws Boerenprotest

Actie bij FrieslandCampina afgelast, FDF geeft advies

2 Maart 2021 - Redactie Boerenbusiness

Farmers Defence Force (FDF) heeft de actie van morgenochtend (woensdag 3 maart) bij het hoofdkantoor van FrieslandCampina afgelast. Volgens de boerenbeweging is geen overeenstemming onder melkveehouders of FDF deze demonstratie moet uitvoeren. Wel geeft het bestuur een waslijst aan adviezen aan FrieslandCampina om na te komen.

Dit laat FDF op haar website weten. Voorzitter Mark van den Oever kondigde vanmiddag nog een trekkeractie aan bij het hoofdkantoor van de zuivelcoöperatie in Amersfoort. Aanleiding was de presentatie van de jaarcijfers van 2020, waarbij FrieslandCampina aangaf dat er geen ruimte is om een nabetaling te doen op de melkprijs voor de aangesloten leden-melkveehouders.

In een verklaring laat FDF nu weten dat het veel steunbetuigingen heeft gekregen van melkveehouders, die oordelen dat het ontbreken van een nabetaling niet door de beugel kan. Of FDF dit ongenoegen kenbaar moest maken, verschilden echter de meningen. Daarop heeft het bestuur van FDF besloten de actie af te gelasten, zo laat het weten.

De leden van FrieslandCampina overleggen de komende dagen digitaal met het bestuur en directie van het zuivelconcern over de jaarcijfers. FDF geeft hen daarom een lijst aan adviezen mee. In de verklaring laat de boerenbeweging onder meer weten dat 'RFC NV leeft boven haar stand terwijl het ook bestuurlijk aan veel zaken schort.' En: 'RFC moet terug naar de basis: melk verwerken voor de hoogste melkprijs, bijzaken die daar niet aan bijdragen: afstoten.' De adviezen zijn ook op dat laatste standpunt gebaseerd.

Een element is volgens het bestuur niet onderhandelbaar en dat is dat Hein Schumacher, de topman van FrieslandCampina, zich niet meer 'moet bemoeien' met het FDF-initiatief FarmerFriendly en de onderhandelingen daarover die FDF voert met de supermarkten, verenigd in het CBL.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Lactoferrine uit én zonder melk FrieslandCampina

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden