Shutterstock

Nieuws Vlees

'Dag zonder vlees is aanval op leven in Nebraska'

16 Maart 2021

De Amerikaanse staat Colorado organiseert zaterdag 20 maart de zogenaamde 'MeatOut Day'. Oftewel: een dag zonder vlees. Gouverneur Pete Ricketts van naastgelegen staat Nebraska is hier duidelijk geen voorstander van. "Een dag zonder vlees vind ik een directe aanval op het leven in de staat Nebraska", stelt hij.

In Nederland kenden we afgelopen week de 'Week Zonder Vlees'. In de Verenigde Staten gaan ze niet zo ver, maar wordt er wel een dag zonder vlees georganiseerd, namelijk in Colorado. Gouverneur Pete Ricketts van buurstaat Nebraska is beledigd en ziet die dag als een directe aanval op het leven in Nebraska. "De vleesproductie is immers de grootste industrie in onze staat", zo schrijft de Republikein.

Om zijn statement te benadrukken, heeft Ricketts een pro-vleesverklaring getekend. "Wanneer je geen vlees meer eet, zorg je er indirect voor dat de voedselstromen in gevaar komen en haal je een belangrijk onderdeel van een gezond dieet weg. Je zorgt er eveneens voor dat onze belangrijkste industrie wordt vernietigd", aldus de gouverneur.

Beter voor het milieu
Volgens onder meer het World Resources Institute leidt de productie van rundvlees tot meer broeikasgassen per gram eiwit dan de productie van andere voedsel- en/of vleesproducten. De organisatie stelt dan ook voor dat Amerikanen hun rundvleesconsumptie met de helft verminderen, tot het equivalent van 1,5 hamburgers per week.

"Als ik opmerkingen hoor dat mensen geen vlees mogen eten, omdat dit het milieu en klimaat schaadt, dan krimp ik ineen", aldus Mark McHargue, president van Nebraska Farm Bureau. "De Amerikaanse landbouwsector vertegenwoordigt slechts een klein deel van de broeikasgasuitstoot in de Verenigde Staten. Dat cijfer bedraagt ​​minder dan 10%, zei hij. Daarnaast doen boeren er alles aan om milieu-efficiënter te worden. Dat mag best beloond worden."

Als reactie op de 'MeatOut Day' in Colorado heeft Ricketts de 'Meat on the Menu Day' voor Nebraska geïntroduceerd op dezelfde dag.

boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Klimaatverandering maakt aardappelteelt riskanter

Nieuws Methaan

Zeewier voor Amerikaanse koeien als methaanremmer

Analyse Aardappelen

Aardappelareaal VS 2022 opnieuw historisch laag

Achtergrond Verenigde Staten

Kosten boeren in VS stijgen harder dan opbrengsten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief