Agrifoto

Nieuws FrieslandCampina

Ledenraad RFC stemt in met schrappen nabetaling

30 Maart 2021 - Kimberly Bakker - 3 reacties

Begin maart maakte zuivelcoöperatie FrieslandCampina de jaarresultaten over 2020 bekend. Door de povere prestatie kan de zuivelaar leden-melkveehouders geen nabetaling uitkeren. Het scheelt een gemiddeld melkveebedrijf tussen de €10.000 en €20.000 aan inkomsten, zo bleek. Maar, de ledenraad moest zich nog wel over de verslagen buigen. Dat is nu gebeurd. De ledenraad heeft ingestemd en gaat daarmee akkoord met het schrappen van de nabetaling.

De ledenraad van zuivelcoöperatie FrieslandCampina heeft ingestemd met de jaarrekeningen over het jaar 2020. Volgens woordvoerder Jan-Willem ter Avest was niet direct sprake van een verhitte discussie tijdens de bijeenkomst. "In aanloop naar deze bijeenkomst (met de ledenraad) waren die discussies al geweest, onder andere in de regionale bijeenkomsten. Nu werd dus al redelijk snel door een meerderheid ingestemd met de jaarrekening en alles wat daarbij hoort." Daarmee doelt hij op het schrappen van de nabetaling.

Flink verlies
De winst van het coöperatieve zuivelconcern komt over het afgelopen jaar maar liefst 71,6% lager uit, op €79 miljoen. Na aftrek van belastingen resteert een verlies (negatief totaalresultaat) van €50 miljoen, blijkt uit het jaarverslag dat de zuivelaar begin maart presenteerde. De omzet is vorig jaar met 1,4% gedaald tot €11,1 miljard. Door die fors lagere winst ontvangen de leden-melkveehouders geen contante nabetaling en kunnen er geen ledenobligaties worden uitgegeven. "Een harde boodschap", zei topman Hein Schumacher bij de presentatie.

Door het schrappen van de nabetaling lopen de kleine 17.000 leden-melkveebedrijven, vergeleken met de nabetaling van 2019, ongeveer €138 miljoen aan inkomsten mis. "Hoewel het een relatief klein bedrag is ten opzichte van de €3,6 miljard aan melkgeld dat over 2020 naar de leden is gegaan, besef ik mij de impact", zo meldde voorzitter Frans Keurentjes bij de presentatie van de jaarcijfers. "Voor een melkveebedrijf dat jaarlijks 1 miljoen liter levert, scheelt dit tussen de €10.000 en €20.000. Dit terwijl de sector al onder druk staat."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
frans 30 Maart 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10891645/ledenraad-rfc-stemt-in-met-schrappen-nabetaling]Ledenraad RFC stemt in met schrappen nabetaling[/url]
Het zou een mooi gebaar zijn dat Direktie,Raad van Commissarissen en Ledenraad ook water bij de wijn deden voor hun Wanbeleid!!
Henk. 1 April 2021
Wat een schandalig beleid van dit met natuurfrieks heulende bedrijf.! De direktie verrijkt zich enorm, en meent de boeren eigenaars af te kunnen troeven met een paar duizend euro, Schandalig, Schandalig.!
Abonnee
huug 3 April 2021
Henk doe er dan wat aan!!!!!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Achtergrond melk

FrieslandCampina doet boete, CEO belooft herstel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden