Shutterstock

Inside Melk

Ierse melkaanvoer start sterk aan voorjaarsopmars

14 April 2021 - Stef Wissink

De melkproductie in Ierland is de seizoensmatige opmars die jaarlijks in februari wordt ingezet, sterk van start gegaan. De hoeveelheid gecollecteerde melk was hoger dan vorig jaar en lag ook ruim boven het 5-jarig gemiddelde. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Ierse melkveehouders hebben over de maand februari de totale melkaanvoer flink weten op te schroeven. De totale melkproductie vliegt  omhoog naar 356.490 ton. Dat is met een toename van 5,7% een flinke stijging in vergelijking met de productie van februari 2020. De melkaanvoer ligt tevens ruim boven het 5-jarig gemiddelde van 318.040 ton. 

Meer koeien en hogere prijzen
De grote productie zal onder andere te maken hebben met de gegroeide melkveestapel in het land. Deze was eind 2020 zo'n 3,7% groter dan een jaar eerder. Verder zijn de vrij goede perspectieven op de internationale zuivelmarkt en de stijgende Ierse zuivelnoteringen mogelijk een stimulans voor Ierse melkveehouders om meer liters te melken. Ierse zuivelaars betaalden in februari tussen de €0,347 en €0,3623 per liter melk (3,4% eiwit en 4,2% vet).

De sterk groei van de melkplas komt op het moment dat de Ierse melkverwerker Glanbia bekend heeft gemaakt dat het de melkpiek van haar leden-melkveehouders volgend jaar wil beperken. Dit omdat de oplevering van een nieuwe kaasfabriek is vertraagd. Met het beperken van de melkpiek volgend jaar wil Glanbia voorkomen dat er een overschot aan melk dreigt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden