Shutterstock

Nieuws Melk

Brexit legt zuivelexport van Verenigd Koninkrijk plat

28 April 2021 - 1 reactie

Het Verenigd Koninkrijk krijgt harde klappen door de Brexit. Vooral de zuivelsector is hard geraakt als het gaat om de export naar Europa. De melk- en roomexport is met maar liefst 96% gedaald in februari 2021 ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

De totale export van voedsel naar de EU is met 41% gedaald. De export van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland had minder te lijden (-6,7%). Naast room en melk is ook de export van kip, kaas en rundvlees sterk gedaald. Volgens de Food and Drink Federation (FDF) is de Brexit de oorzaak van deze sterke daling. Deze organisatie vertegenwoordigt meer dan 800 bedrijven binnen de voedselindustrie in het Verenigd Koninkrijk .

De export naar bestemmingen buiten de Europese Unie is met 8,7% gestegen. Omdat deze markt een stuk kleiner is en minder snel is gegroeid, weegt dit niet op tegen de verliezen binnen de EU. In de eerste 2 maanden van 2021 is de export naar de EU al met 1,1 miljard Britse pond gedaald ten opzichte van 2020.

Opnieuw in gesprek met EU
De FDF geeft de overheid de opdracht om opnieuw met de EU-leden te praten over de handelsverdragen. Beide partijen hebben er baat bij dat er oplossingen komen om de economie te stimuleren, vindt de federatie. Volgens premier Boris Johnson zijn de exportdalingen tijdelijk en zal de export in de loop der tijd weer toenemen.

Dit lijkt enigszins te kloppen omdat de export in februari ten opzichte van januari 2021 al een stuk verbeterd is. In januari werd er 0,4 miljard Britse pond geëxporteerd in voedsel en dit is in februari al met 77,4% gestegen naar 0,7 miljard Britse pond.

De FDF verwacht dat de impact van de Brexit blijvend is en dat er veel volatiliteit zal zijn omdat de markt uit balans is geraakt.

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
jan veltkamp 28 April 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10891997/brexit-legt-zuivelexport-van-verenigd-koninkrijk-plat]Brexit legt zuivelexport van Verenigd Koninkrijk plat[/url]
De export is altijd maar de helft van het verhaal. Hoe is het met de import gesteld? Als je dat er niet naast zet dan kan ik niks met deze cijfers.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Melk

Kaasproductie neemt af, export flink hoger in 2021

Opinie Joost Derks

Pondrally kan Brexitpijn niet verhullen

Nieuws Export

Zuivelsector VS boekt exportrecord in 2021

Business Zuivel

Chinese zuivelimport zakt ver terug

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief