Shutterstock

Inside Voer

Ruwvoer blijft duur en veehouders zijn voorzichtig

11 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Relatief hoge voer prijzen en voorzichtige veehouders blijven de ruwvoermarkt kenmerken. Er wordt wel ruwvoer verhandeld maar echt druk is het niet volgens de meeste handelaren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eerste snede gras is op veel plaatsen nog niet zwaar, maar kan zo langzamerhand wel gemaaid worden. Het buiige weer dat voor deze week voorspeld wordt, is daarbij alleen spelbreker. Op de ruwvoermarkt heeft dit nog vooralsnog geen groot effect.

Vraag naar kuilgras wordt iets minder
Goed kuilgras is moeilijk te krijgen en blijft daarmee flink aan de prijs. Er is minder handel in kuilgras dan een paar weken geleden, maar dat is normaal. De vraag naar kuilgras blijft volgens de meeste handelaren redelijk goed voor deze tijd van het jaar, wat waarschijnlijk veroorzaakt is door de koude april maand. De gemiddelde indicatieprijs blijft staan op €72,50 per ton. Er zijn wel grote prijsverschillen tussen goed en zeer goed kuilgras en tussen de verschillende regio's in Nederland.

Enkele handelaren melden dat de vraag naar snijmaïs voorzichtig begint aan te trekken. Bij andere handelaren is dit nog niet het geval. Mogelijk hebben de natte omstandigheden bij het maïs zaaien in vooral Noord-Nederland hier iets mee te maken. Dat de relatief hoge prijs van snijmaïs in combinatie met een matige liquide positie bij veel veehouders de verkoop remt, daarover zijn de meeste handelaren het wel eens. De indicatieprijs voor snijmaïs blijft met €70 per ton gelijk aan vorige week.

Bijproducten blijven gevraagd
De vraag naar bij- en restproducten blijft goed volgens de meeste handelaren. De prijs van bierbostel is gelijk aan vorige week met €2,65 per procent droge stof. Voeraardappelen zijn deze week weer iets makkelijker te krijgen dan vorige week, maar het aanbod blijft beperkt terwijl er behoorlijk vraag naar is. De prijs blijft dan ook gelijk aan vorige week met €42,50 per ton op de boer geleverd.

Stro is steeds moeilijker te krijgen. De voorraden in Frankrijk en Duitsland worden kleiner en fouragehandelaren wijken uit naar bijvoorbeeld Denemarken om nog stro te krijgen. Het duurt nog wel een paar maanden voordat de nieuwe oogst beschikbaar komt. Boeren wachten af ,maar verschillende handelaren adviseren om niet te lang te wachten als je nog stro nodig hebt de komende maanden. Het is wel is duur, maar een prijsstijging lijkt waarschijnlijker dan een prijsdaling. De prijs voor tarwestro komt deze week uit op circa €150 per ton franco op de boer geleverd. Gerstestro is gemiddeld €5 per ton goedkoper.

Hooi raakt op
In graszaadhooi wordt bij de meeste fouragehandelaren niet veel gedaan op het moment. Vraag is er niet veel en ook hiervan raken de voorraden op. De handelaren die afgelopen week nog wel wat graszaadhooi gedaan hebben, noemen prijzen van rond de €150 per ton. Ook weidehooi is niet veel beschikbaar op het moment. De voorraden goed hooi lopen snel terug. Er lijkt een gaatje te vallen tussen de oude en nieuwe oogst. Nieuw hooi is meestal niet voor begin juni te krijgen. Door het koude verloop van het voorjaar tot nu toe zou dat dit jaar nog wat later kunnen worden. Al kan er in een paar weken veel veranderen volgens enkele handelaren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden