Shutterstock

Inside Voer

Goed voer blijft in trek ondanks hoge prijzen

25 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Goed voer blijft gevraagd. Vooral producten om de weken te overbruggen tot dat de eerste snee geconserveerd zijn gezocht door veehouders. Het aanbod van ruwvoer is echter schraal volgens verschillende fouragehandelaren.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuw kuilgras is nog niet beschikbaar en de hooi- en strovoorraden lopen hard terug, terwijl ook in deze segmenten de nieuwe oogst nog wel een aantal weken duurt. Goed ruwvoer blijft daarmee ook goed aan de prijs.

Bijproducten zijn goed gevraagd
Vooral door de hoge voerprijzen blijft er een goede vraag naar bij- en restproducten. Deels als alternatief voor duur krachtvoer en deels als alternatief voor snijmaïs. De prijs van bierbostel blijft met €2,65 per procent droge stof gelijk aan vorige week. Zowel vraag als aanbod zijn goed in balans. Voeraardappelen zijn ook gelijk gebleven in prijs en staan op €42,50 per ton. Het aanbod voeraardappelen is beperkt en wisselt sterk van week tot week. Dat maakt de afzet voor handelaren lastig. Veehouders zijn zeker bij voeraardappelen gebaat bij een constant aandeel in het rantsoen.

De omzet van snijmaïs wisselt sterk per handelaar. Veehouders zijn over het algemeen redelijk afwachtend. Sommige boeren gaan nu overstag en kopen in de veronderstelling dat maïs de periode toch niet veel in prijs zakt. Andere melkveehouders vinden de huidige prijzen te hoog, stellen uit of zoeken hun heil in andere (bij)producten. De DCA Indicatieprijs van snijmaïs blijft gelijk aan vorige met €70 per ton.

Nat weer zorgt voor extra vraag naar kuilgras
In kuilgras is op het moment meer vraag dan aanbod. Vooral om de weken te overbruggen tot het eerste nieuwe kuilgras goed is geconserveerd. En veehouders die rond Hemelvaartsdag niet hebben gemaaid, hebben sindsdien ook geen kans gehad te maaien. Daardoor kan de eerste snede daar pas laat worden gemaaid. Het weideseizoen loopt door het natte weer ook moeilijk. Koeien hebben meer moeite gras van buiten op te nemen en veehouders voeren op stal meer bij dan in andere jaren.

Goed kuilgras wordt maar beperkt aangeboden. De DCA Indicatieprijs blijft deze week gelijk aan vorige week met €70 per ton op de boer geleverd. Door de relatief hoge prijs en de goede hergroei van het gras op de plaatsen waar al is gemaaid, worden maar relatief kleine partijen verhandeld.

Weinig hooi en stro
Hooi en stro is weinig meer voorhanden. De vraag naar hooi komt op het moment vooral vanuit maneges en particuliere paardenhouders. Weidehooi is bij de meeste handelaren zo goed als uitverkocht. Kwalitatief goed hooi wordt voor zo ver beschikbaar aangeboden voor prijzen rond de €200 per ton. Sommige handelaren bieden graszaadhooi aan als alternatief voor weidehooi maar hiervan is ook niet veel beschikbaar. De prijs van graszaadhooi ligt rond de €150 per ton. Tussen de verschillende rassen zit niet of nauwelijks verschil bij de meeste handelaren.

Stro is in Nederland bij de meeste handelaren grotendeels op. En ook in Duitsland en Frankrijk is niet veel aanbod meer. Daarom wordt vooral uit Denemarken en Spanje stro gehaald en zelfs Polen doet mee. De prijs van tarwestro blijft op €150 per ton staan. Gerstestro is €5 goedkoper en staat op €145 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden