Het rendement van de melkveehouderij zit weer in de lift. Nadat de eerste maanden van het jaar al een herstel was te zien, trad er in april stabilisatie op. Over mei heeft de DCA Melkvee Index de stijgende lijn weer opgepakt.
In week 17, begin mei, stond de index op 100,60 punten. In week 21 heeft de index een stand bereikt van 107,10 punten. Sinds de start van het jaar heeft de index nu 22,50 punten winst geboekt. Tijdens de begindagen van de coronapandemie in mei vorig jaar dipte de index nog op een stand van rond de 65 punten.
Stijgende melkprijzen motor achter herstel, voer drukt
De voornaamste steun in de rug voor de DCA Melkvee Index zijn de stijgende melkprijzen over de maand mei. De meeste melkverwerkers verhoogden hun uitbetalingsprijzen. Deze trend wordt mede ondersteund door de stijgende waarde van onderliggende zuivelproducten als boter, melkpoeders en kaas.
Een drukkend effect op de index hebben de voerprijzen. Deze stegen vorige maand opnieuw flink. De prijzen voor standaard A-brok stegen met €0,50 naar €27,35 per 100 kilo.
Vooruitzicht gematigd positief
Inmiddels hebben de eerste zuivelverwerkers hun noteringen voor juni gepubliceerd. Deze laten een verdere stijging van het melkgeld zien. Voor de korte termijn is de verwachting voor de index dan ook positief. Algemeen wordt verwacht dat zuivelaars gaan profiteren van het opheffen van coronamaatregelen. De vraag naar zuivel uit de horeca gaat toenemen, wat uiteindelijk een stimulans is voor de melkprijs.
Op de internationale Global Dairy Trade van deze week moesten de diverse zuivelnoteringen echter een veer laten. De oorzaak daarvan is niet helemaal duidelijk, maar moet mogelijk gezocht worden in een oplopend aanbod melk in grote melkproducerende landen als Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Op termijn moet blijken of dit de wereldwijde zuivelnoteringen verder naar beneden kan drukken.