emasali stock / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Verdwijnt Amerikaanse zuivel uit schappen EU?

10 Juni 2021

Vertegenwoordigers van zuivelverwerkers en exporteurs in de Verenigde Staten vrezen nieuwe regels die de Europese Unie (EU) gaat invoeren. 21 augustus voert de EU strengere importeisen in voor zuivel en bewerkt voedsel.

Vertegenwoordigers van de zuivelindustrie zijn bang dat deze extra eisen de export van zuivelproducten naar de EU kunnen decimeren. De EU werkte meer dan een jaar lang aan een herziening van het pakket eisen die aan de import van zuivel en bewerkt voedsel gesteld worden. Vorig jaar werd de inhoud van het nieuwe pakket inzichtelijk gemaakt.

Maatregelen vooral gericht op diergezondheid
Een van de eisen is dat melkveebedrijven in de VS geregeld geïnspecteerd moeten worden op ziektes als mond en klauwzeer en runderpest. Deze en andere gegevens over de gezondheid van de veestapel moeten vervolgens jarenlang bewaard worden, zodat er een 'health record' van de veestapel ontstaat. Amerikaanse vertegenwoordigers noemen deze eisen 'opdringerig' en vinden bovendien dat er op deze manier veel te veel informatie over de Amerikaanse zuivelsector gedeeld wordt met buitenlandse overheden. De eisen zouden voor veehouders in de VS problematisch zijn en bovendien in strijd met richtlijnen en regelgeving zoals vastgelegd bij de Wereldgezondheidsorganisatie voor dieren.

VS exporteert voor $100 miljoen naar EU
Ondanks dat er ook nu al eisen worden gesteld aan geïmporteerde zuivel en er importtarieven gelden, wordt er door de Verenigde Staten jaarlijks voor $100 miljoen aan zuivelproducten geëxporteerd naar landen in de Europese Unie. De nieuwe regels brengen deze exportstroom volgens de Amerikaanse zuivelproducenten en exporteurs in gevaar.

De gevolgen reiken verder dan de directe handelsstroom. Ook producten die bestemd zijn voor derde landen, maar op hun route door de EU komen, worden door de regels getroffen. Verder wordt ook de export van bewerkt voedsel geraakt, ook als er maar een heel klein deel Amerikaanse zuivel in het product zit.

Onderhandelingen zijn gaande
Een EU-woordvoerder verdedigt de maatregelen door aan te geven dat de EU enkel de voedselveiligheid en dierenwelzijn wil blijven waarborgen. De Amerikaanse zuivelindustrie vindt dat ongeloofwaardig, omdat volgens haar systemen die voedselveiligheid en diergezondheid waarborgen in de VS op een hoog niveau staan. Daarnaast zijn de registratiesystemen voor bijvoorbeeld mond en klauwzeer veel beter geregeld in de VS dan in veel lidstaten van de EU. De VS en de EU blijven voorlopig in gesprek om mogelijke problemen die zouden ontstaan door de nieuwe regels tijdig op te lossen.

boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Zuivel

Frankrijk vreest lege zuivelschappen

Analyse Melkupdate

Europese zuivelmarkt wacht af na negatieve GDT

Nieuws Inflatie

Zuivelproducten in winkel 14 procent duurder

Nieuws Melkprijs

Melkprijs Vreugdenhil blijft op eenzame hoogte

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief