Shutterstock

Inside Melk

Overgang en aanbod laten zuivelnoteringen dalen

10 Juni 2021 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het mooie weer en de open terrassen hebben op de zuivelmarkt in Noordwest-Europa nog niet tot de verwachte hogere zuivelnoteringen geleid. Sterker nog, de prijzen zijn deze week voor de tweede opeenvolgende week gedaald. Hoe komt dit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stralend mooie dagen met een blauwe hemel en een brandende zon. De terrassen die na lang wachten weer open mogen en waar druk koffie met slagroom, zuiveldranken en soft- en roomijs wordt geserveerd. Allemaal ingrediënten die, naar werd verwacht, garant stonden voor oplopende zuivelnoteringen. Toch blijkt dat echter niet zo te zijn. Voor de tweede opeenvolgende week dalen de DCA-zuivelnoteringen zelfs. Daar lijkt het versoepelen van de coronamaatregelen ook een van de oorzaken van te zijn. De zuivelhandel blijft echter rotsvast vertrouwen houden in oplopende zuivelnoteringen voor de komende periode.

Drukkende effect op markt
Hoewel de zuivelfabrieken in Nederland gewoon op maximale capaciteit lijken te draaien, speelt de sturing van het aanbod op de Noordwest-Europese zuivelmarkt deze week een belangrijke rol. De melkaanvoer daalt, maar minder snel dan verwacht. Vooral in Frankrijk (bijvoorbeeld aan Mager melk concentraat) en Duitsland (rauwe melk) resulteert dit in wat meer aanbod, wat drukkend op de markt werkt. 

Daarbij is de vraag naar het versoepelen van de lockdowns in de Europese lidstaten eigenlijk letterlijk nog zoekende. Nu weer in restaurants kan worden gegeven en de terrassen vollopen, zwakt de vraag vanuit de retail (de supermarkten) wat af. Aan de andere kant is de foodservice als de horeca een voorzichtige koper, wijs geworden door ervaringen uit het verleden met coronamaatregelen die wisselend werden versoepeld of aangescherpt.

Roodgekleurde noteringen
Veel aankopen worden voor de korte termijn of adhoc gedaan, wat de aanbieders het moeilijk maakt een juiste koers in de markt te zetten. Daarbij is het in Nederland weliswaar prachtig weer deze week, maar in landen als Frankrijk en Italië valt het terrasweer de afgelopen periode door de bank genomen juist een beetje tegen. Ook dit bevordert de vraag niet, nog los van het feit dat het aandeel van toerisme in deze landen nog steeds relatief beperkt is.

Roodgekleurde noteringen voor 2 achtereenvolgende weken, ontmoedigt de handel niet om het de komende periode ook zonnig in te zien op de zuivelmarkt. De melkaanvoer is seizoensgebonden aan het dalen en de verwachting is dat de vraag stabiel blijft, met af en toe een uitschieter naar boven. Zeker als straks ook weer grote evenementen mogelijk zijn. De overgang van de retail naar de foodservice in de zuivelketen wordt daarbij de komende weken steeds beter georganiseerd. 

Spotnoteringen rauwe melk
De markt voor Nederlandse spotmelk blijft dun met weinig vraag en aanbod. De fabrieken kunnen de melk goed verwerken en de enkele vrije partij die wordt verhandeld, heeft de DCA spotnotering van als referentie. De notering voor Nederlandse rauwe melk blijft daardoor staan op €37,50 per 100 kilo bij 4,4% geleverd. In Duitsland is er deze week wel meer melk beschikbaar, waardoor de DCA-noteringen voor Noord- en Zuid-Duitsland beide met €1,50 per 100 kilo dalen. Noord-Duitsland noteert €33 per 100 kilo met 4,0% vet geleverd en Zuid-Duitse melk doet €34,50 per 100 kilo.
{{dataviewSnapshot(6_1623338771)}}

De DCA-noteringen voor room en boter moeten beide een verlies inboeken. Vooral room heeft te lijden onder het grillige koopgedrag van de kopers in de foodservice en de huidige matige markt voor boter. Room daalt daardoor met €125 naar €4.765 per ton af fabriek, terwijl DCA Boter €55 inlevert tot €4.010 per ton af fabriek.

Sportdranken steunen weipoeder
Ook de poedernoteringen moeten kleine neerwaartse correcties incasseren. De DCA notering van magere melkpoeder daalt met €15 naar €2.580 per ton af fabriek, terwijl volle melkpoeder deze week met €45 is afgewaardeerd tot €3.170 per ton af fabriek. Weipoeder voor fooddoeleinden is een kleine uitzondering, want de DCA-notering voor weipoeder loopt met €5 op tot €1.080 per ton af fabriek. Weipoeder profiteert van vraag uit de specialistische hoek als hoogwaardig eiwitingrediënt voor sportdranken en babyvoeding. 
{{dataviewSnapshot(6_1623338825)}}

Op de markt van foliekaas is het deze weer rustig, met licht dalende DCA-noteringen voor Edam en Gouda. De kaasmarkt wacht duidelijk op nieuwe impulsen, die wellicht weer komen als de zuivelketen weer meer is geordend na de comeback van de foodservice.

Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (vloeibaar) 
Klik hier voor toelichting op de DCA-noteringen (kaas) 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden