Shutterstock

Nieuws Melk

Nieuw-Zeeland test smalle weegbree tegen nitraat

23 Juni 2021 - Folkert Flapper

De overheid van Nieuw-Zeeland heeft een onderzoek gestart om de zoetwater kwaliteit te verbeteren door graslanden door te zaaien met smalle weegbree. Het effect van dit kruid wordt onderzocht op grote weilanden. In totaal is er NZ $22 miljoen (€13 miljoen) beschikbaar voor onderzoek.

Dit meldt zuivelgigant Fonterra op haar website. Het onderzoek bestaat uit het zaaien van smalle weegbree in combinatie met grassen of klavers. Met deze combinatie behoort er minder uitspoeling van stikstof in de vorm van nitraat naar het grondwater op te treden. Dat smalle weegbree zorgt voor minder uitstoot van nitraat komt doordat de plant het stofje aucubin afgeeft. Dit is een natuurlijke nitrificatieremmer.

Melkveehouders houden goed ruwvoer
Het voordeel voor melkveehouders is dat er meer stikstof uit de lucht wordt opgenomen in de plant, waardoor er minder bemesting nodig is. Ook heeft smalle weegbree hoge voederwaarden en een goede smakelijkheid. Smalle weegbree is ook geschikt om een goede productie te behouden tijdens droge omstandigheden.

De onderzoeken worden gedaan op grootschalige melkveebedrijven bij Lincoln en Massey Universities. Als het succesvol is, wordt het project landelijk uitgebreid in de melkveehouderij. Het onderzoek is een voortzetting van vorige projecten met smalle weegbree. Uit deze eerdere onderzoeken is bekend geworden dat het kruid goed past in grasweilanden en dat melkkoeien na gewenning een goede opname realiseren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden