Agrifoto

Inside Voer

Gras voldoende, veehouder durft te wachten

29 Juni 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Afwachten lijkt het devies onder melkveehouders op de ruwvoermarkt. Gras is er voldoende beschikbaar en vormt op de meeste bedrijven de basis van het rantsoen. De directe noodzaak voer te kopen ontbreekt, waardoor de agrarisch ondernemers durven te wachten op een eventuele prijsdaling.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door de relatief hoge voederwaarde van gras rond deze tijd is er (nog) geen grote belangstelling voor aanvullende producten. Toch blijft de vraag naar bij- en restproducten redelijk stabiel. De vraag naar bierbostel lijkt zelfs iets toe te nemen. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week op €2,65 per procent droge stof.

Voeraardappelen zijn moeilijk te krijgen. Alles wat nog in de cel zit, wordt volgens de fouragehandel afgezet richting de aardappelverwerker. De DCA Indicatieprijs blijft op €42,50 staan voor zover er aanbod is.

Vraag naar snijmaïs moet nog opgang komen
Snijmaïs wordt niet veel verhandeld op het moment. Veehouders voeren liever wat meer gras en nemen desnoods genoegen met iets minder melk dan nu dure maïs bij te kopen. Als de voederwaarde van het gras in de loop van de zomer afneemt, kan de vraag naar snijmaïs aantrekken. Een prijsdaling op korte termijn wordt dan ook niet verwacht. De DCA Indicatieprijs staat deze week op €70 per ton.

Door de goede grasoogst is er weinig vraag naar kuilgras. Zeker de wat extensievere bedrijven hebben de voorraad kuilgras flink kunnen aanvullen en met het huidige weer blijft het gras ook goed aan de groei. De DCA Indicatieprijs blijft op €60 per ton staan.

Hooi genoeg
Weidehooi is vrij veel op de markt. In Nederland zijn in de afgelopen weken vooral kleine pakken of foliebalen geperst. Voor de grote pakken hooi is eigenlijk een langere periode met vast weer nodig. De oogst van grof hooi uit bijvoorbeeld natuurgebieden of de Eifel moet nog op gang komen. De prijzen voor weidehooi blijven rond de €180 per ton.

In stro is niet veel handel. Er is niet veel voorhanden en wat er is, is flink aan de prijs. Veehouders die nog stro in de schuur hebben, wachten op de nieuwe oogst. De verwachting is dat als de graanoogst goed opgang komt en het weer een beetje meewerkt, de prijzen snel dalen naar een meer 'normaal' niveau. Het eerste wintergerstestro gaat overigens wel behoorlijk duur zijn. In de prijzen die nu worden genoemd, zit nog weinig verandering. Zowel tarwe- al gestestro blijven op €155 per ton staan.

Seizoen bijna klaar
De handel in graszaadhooi is zo goed als over. Ook hier is het vooral wachten op de nieuwe oogst. Wat de prijs gaat doen, is nog erg onzeker. Verschillende handelaren denken dat er dit jaar minder belangstelling kan zijn voor graszaadhooi in vergelijking met de afgelopen jaren. De eerste snede is op veel plaatsen laat gemaaid, waardoor ze verwachten dat er minder behoefte is naar structuurproducten in het rantsoen. Desalniettemin verandert de DCA Indicatieprijs niet en blijft op €150 per ton staan, maar wel met de opmerking: heel weinig handel.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden