Shutterstock

Nieuws DCA-Markets

In- of verkoopprijs van Gouda Kaas vastzetten

14 Juli 2021 - Eric de Lijster

Kopers en verkopers van Gouda kaas kunnen zich binnenkort indekken tegen prijsbewegingen op de kaasmarkt. Het bedrijf Stable, wereldwijd actief in het beheren van prijsrisico's van agrarische producten, en DCA-Markets maken dit mogelijk. 

Dit hebben de 2 bedrijven woensdag (14 juli) bekendgemaakt. Het Amerikaanse concern Stable biedt een platform aan, waar kopers en verkopers van agrarische grondstoffen het prijsrisico direct kunnen beheren. Hierbij kijkt het bedrijf naar grondstoffen waar geen gereguleerde termijnmarkt voor is. DCA-Markets, de Price Reporting Agency uit Lelystad, levert Stable de onafhankelijke referentieprijs waar de contracten op afgewikkeld gaat worden.

Prijsindexen als referentieprijzen
DCA-Markets, onderdeel van DCA Groep, stelt wekelijks een reeks aan zuivelnoteringen samen van onder meer melkpoeder, spotmelk, boter, room, Gouda en Edam foliekaas, cheddar en mozzarella. "Onze prijsindexen worden veel gebruikt als referentieprijzen en als benchmarks om fysieke contracten af te wikkelen. Deze DCA-noteringen dienen nu ook als referentieprijs voor de risicomanagementtools van Stable."

Hierbij begint men met opties op de notering van Gouda foliekaas die DCA-Markets wekelijks samenstelt. Stable: "Dit instrument is op maat gemaakt, kent een laag risico heeft geen marges of onderhoud vereisten. Wat een belangrijk voordeel is ten opzichte van andere oplossingen in de markt."

Game changer op de zuivelmarkt
Stable verklaart verder dat alle contracten worden gedekt door herverzekeraars met een A-rating. Deelnemers kunnen zich op deze wijze letterlijk verzekeren van een bodem of plafond prijs voor Gouda kaas. Het is de bedoeling dat dit soort optie constructies ook worden geïntroduceerd voor andere zuivelproducten met een DCA-notering.

Richard Counsell, de CEO van Stable USA, laat in de verklaring weten: "Als zoon van een melkveehouder weet ik uit eerste hand hoe belangrijk het indekken van prijsrisico's is voor onze sector. Wij zijn blij onze risicomanagement diensten naar de zuivelmarkt te brengen, wat in onze ogen een 'gamechanger' kan zijn. We willen bedrijven helpen te investeren in de toekomst."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden