Photoagriculture / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Milcobel weet uittreders niet te stoppen via rechter

3 September 2021 - Klaas van der Horst

Het Belgische Milcobel kan uittreders voorlopig niet tegenhouden. Deze week verloor het een hoger beroep tegen een deel van hen.

De rechtszaak diende voor het Hof van beroep in Gent en kwam nadat Milcobel eerder in het ongelijk was gesteld voor een lagere rechtbank in Dendermonde.

Milcobel beweerde in eerste instantie dat die uitspraak alleen voor 14 melkveehouders zou gelden die aan het kort geding hadden deelgenomen. De rechtbank weersprak dat en stelde dat de uitspraak in beginsel voor alle Milcobel-leden geldt.

Het Hof van beroep stelt dat het uittreedverbod, dat Milcobel afgelopen voorjaar instelde, geen stand kan houden. Dit met name omdat Milcobel onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt dat het vertrek van een groep melkveehouders het voortbestaan van de coöperatie in gevaar zou brengen. Daarvoor zijn volgens de rechter geen overtuigende cijfers aangeleverd. Bovendien heeft Milcobel eerder dit jaar nog een omvangrijke lange-termijnfinanciering afgesloten met een bankenconsortium en nam het na het uittredingsverbod nog een kaasverwerker over met een omzet van €40 miljoen. Dat doet een bedrijf in financiële nood niet, aldus de rechtbank.

Later dit jaar dient nog de bodemprocedure van een groep uittreders tegen Milcobel, maar diverse Milcobel-leden die al wilden vertrekken, laten zich niet meer tegenhouden, zo valt bij hen te horen. Royal A-ware verwacht de komende maanden meerdere groepen van hen te verwelkomen. Een zegsman van de vertrekkende Milcobel-leden stelt dat per 1 augustus 45 boeren zijn overgegaan naar A-ware. Per 1 september zouden er 9 volgen en per 1 oktober in totaal 95.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden