Shutterstock

Inside Melk

Prijsrally vloeibaar zwakt af, kaas en poeders vast

16 September 2021 - Klaas van der Horst

Op de zuivelmarkt volgen de prijsstijgingen in het vloeibare zuivelsegment elkaar minder snel op dan in de voorbije weken. De kaasprijzen temporiseren ook, maar die hebben wel een respectabel hoog niveau bereikt. Wat betekent dit voor de DCA Zuivelnoteringen voor Noordwest-Europa?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering van DCA Foliekaas Goudse en Edammer komen allebei uit op een prijs van €3,45 per kilo, respectievelijk +€0,75 en +€1,20 ten opzichte van vorige week. Ook Cheddar is goed aan de prijs. Alleen mozzarella blijft qua prijsontwikkeling iets achter.

De verwachting is dat de kaasprijzen ook de komende weken nog wel hoog en in prijs stijgend blijven. De melkaanvoer in zowel Nederland als andere nabijgelegen landen is en blijft relatief laag.

Melkpoeder prijs stijgt vertraagd
Ook de melkpoederprijzen stegen goed door, maar met iets meer vertraging dan de kaasprijzen. DCA Magere melkpoeder steeg naar een gemiddelde prijs van €2.685 per ton (+€50), vol melkpoeder steeg naar €3.250 per ton (+€65). Ook de prijs van vetgevulde melkpoeder zit in de lift, maar deze beweegt zich net iets boven de €2.400 per ton.

Op de markt voor vloeibare zuivel blijven de meeste ogen gericht op de roomnotering. Heel hard stijgt deze niet meer deze week, maar een plus van €40 per ton is op het huidige weekniveau van €5.625 per ton af werk nog altijd een serieuze meerprijs. Daarmee werd de afstand tot de boterprijs (€4.170 per ton, een toename van €30) opnieuw verder verhoogd. De boterprijs lijkt niet verder te gaan stijgen.

Ierse boter
Als er al beweging omhoog was, dan wordt die sinds de laatste week wel tegengewerkt door goedkope Ierse boter. Die wordt aangeboden voor prijzen vanaf €4.050 per ton, zo wordt gemeld. Terwijl boter, als die in de pas wilde lopen met de roomprijs, toch al gauw €4.700 had moeten kosten. Die prijs gaat er in de huidige omstandigheden niet komen. De DCA-notering voor deze week blijft steken op genoemde €4.170 per ton.

De DCA-notering voor rauwe spotmelk blijft met €45,00 per 100 kilo bij 4,4% geleverd stabiel hoog, zeker in Nederland en Noord-Duitsland. Het tekent de achterblijvende melkaanvoer, maar bij de hoge prijzen past ook een kanttekening. En die is uiteindelijk van toepassing op de hele vloeibare zuivelmarkt van dit moment. De hoge prijsniveaus worden betaald bij en bepaald door kleine handelsvolumes, niet door een massieve vraag. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden