Shutterstock

Nieuws Landbouwtelling CBS

Bijna 500 stoppers in de melkveehouderij

29 September 2021

480 melkveehouders hingen afgelopen jaar hingen hun laarzen aan de wilgen. Daarmee zet de dalende trend in bedrijven onverminderd voort. In de afgelopen tien jaar stopte gemiddeld genomen meer dan één melkveehouder per dag. Het groeiende aantal melkgeiten vlakt af. 

Het aantal melkveebedrijven in ons land komt nu uit op 15.251, zo blijkt uit cijfers van het CBS op basis van de Landbouwtelling. De uitstroom is redelijk vergelijkbaar met het jaar daarvoor toen 529 melkveehouders stopten. Het aantal melkkoeien blijft met 1,571 miljoen nagenoeg gelijk aan de afgelopen 2 jaar.

Dit betekent dat het gemiddelde melkveebedrijf steeds groter wordt. Een gemiddeld melkveebedrijf telt nu 103 koeien. Dit zijn er twee meer dan vorig jaar en 27 meer dan tien jaar geleden. De algehele verwachting is dat deze trend de komende jaren doorzet. Overijssel telt de meeste melkveebedrijven, gevolgd door Gelderland en Friesland. Friesland telt de meeste koeien.

Meer grond per koe
De melkveehouderij wordt langzaamaan meer grondgebonden. Gemiddeld genomen telt Nederland één koe per 0,565 hectare. Vorig jaar was dat één koe per 0,563 hectare. Het areaal landbouwgrond bedraagt dit jaar 888.847 hectare, dit is een fractie hoger dan vorig jaar. In 2021 had een bedrijf met melkkoeien gemiddeld 58 hectare cultuurgrond.

Het aantal melkgeiten laat - mede door de bouwstops - een afvlakkende groei zien, na een vervijfvoudiging in de afgelopen twee decennia. Uit de landbouwtelling valt op te maken dat Nederland 482.000 melkgeiten telt, verdeeld over ruim 550 bedrijven.

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Forse daling van areaal aardappelen in Nederland

Inside CBS

Forse daling van areaal aardappelen in Nederland

Erisman maakt draai van uitkoop naar investeren

Nieuws Stikstof

Erisman maakt draai van uitkoop naar investeren

'Beter voor'-prijs A-ware stijgt tot boven 5 tientjes

Nieuws Melk

'Beter voor'-prijs A-ware stijgt tot boven 5 tientjes

Duitse grondstofprijs melk klimt naar recordhoogte

Inside Melk

Duitse grondstofprijs melk klimt naar recordhoogte

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief