Photoagriculture / Shutterstock.com

Inside Voer

Maïs en bijproducten beheersen de voermarkt

12 Oktober 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De ruwvoerhandel draait vooral om snijmaïs. Veehouders en loonwerkers zijn tussen de buien door druk met de oogst. Ook merken handelaren veel belangstelling voor rest- en bijproducten. Verschillende veehouders zoeken een betaalbare aanvulling op het rantsoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De oogst van de snijmaïs is in volle gang. Er zijn wel grote verschillen qua afrijping tussen percelen. De opbrengst en kwaliteit van de maïs valt op sommige percelen tegen. Dit speelt vooral in de noorden van het land maar ook in andere gebieden waar sommige percelen pas erg laat gezaaid konden worden door het natte voorjaar. De achterstand van laat zaaien is door het relatief koude verloop van het groeiseizoen niet meer ingelopen en levert nu in sommige gevallen problemen op met een tijdige afrijping.

Het wisselvallige weer vormt bij de oogst van de maïs ook weer een hindernis. Zeker bij grotere transportafstanden, waar vrachtwagens ingezet worden, wordt flink wat flexibiliteit van fouragehandelaren verlangd. De DCA Indicatieprijs voor snijmaïs van de nieuwe oogst komt uit op €60 per ton op de boer geleverd.

Betaalbare aanvulling
De vraag naar bijproducten blijft goed. Deels is er sprake van seizoensvraag naar producten als aardappelstoomschillen of aardappelpersvezel als afdek voor de maïskuil. Anderzijds is er meer vraag naar aanvullingen op het rantsoen door de gemiddeld genomen tegenvallende gehaltes van de graskuilen. Door de relatief hoge grondstofprijzen en daaraan gekoppelde krachtvoerprijzen zoeken veehouders betaalbare alternatieven. Leuren met bijproducten hoeft niet, de vraag is groter dan het aanbod, volgens verschillende handelaren.

Voeraardappelen zijn moeilijk te krijgen. Handelaren noemen prijzen van rond de €45 per ton, als je ze überhaupt te pakken krijgt. De DCA Indicatieprijs van bierbostel is met €0,05 gestegen naar €2,90 per procent droge stof. Enkele handelaren zitten inmiddels al op €3 per procent droge stof. De vraag naar bierbostel is goed, terwijl de brouwerijen ondanks de heropening van de horeca nog niet op volle toeren draaien. Dat zorgt voor krapte op de markt.

In kuilgras is vrijwel geen handel op het moment. Veehouders zijn druk met de maïsoogst of hebben afgelopen week nog een snede ingekuild en zitten niet op extra werk te wachten. Ook handelaren hebben de auto's nodig voor transport van snijmaïs. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras blijft onveranderd ten opzichte van vorige week met €60 per ton.

Goed hooi blijft aan de prijs
In hooi is ook niet veel handel. Zowel bij weide- als graszaadhooi is de kwaliteit een punt van aandacht. Goed hooi blijft daarom relatief goed aan de prijs. Voor weidehooi komt de DCA Indicatieprijs uit op €180 per ton. Engels raaigras staat op €130 per ton. Voor Veldbeemd en Rietzwenk worden prijzen van rond de €140 per ton genoemd en voor Roodzwenk €150 per ton.

Goed stro is moeilijk te krijgen. Veel akkerbouwers hebben gekozen voor hakselen vanwege het wisselvallige weer tijdens de oogst en van het stro dat wel is opgeruimd, laat de kwaliteit nog al eens te wensen over. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro komt uit op €125 per ton. Door het krappe aanbod van gerstestro rekenen enkele handelaren daarvoor zelfs iets meer op het moment.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden