FrieslandCampina

Inside Melk

Tevredenheid en opluchting over voordracht Attema

14 Oktober 2021 - Klaas van der Horst

De voordracht van Sybren Attema als nieuwe bestuursvoorzitter bij FrieslandCampina leidt tot opgeluchte reacties. Zijn partner bij de fusie van Friesland Foods en Campina, Kees Wantenaar, is blij. Ook de uit onvrede over daadkracht opgestapte bestuurder Frans van den Hurk is opgelucht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Attema zelf wil tot zijn formele benoeming geen nader commentaar geven, zo laat hij weten. Attema is sinds augustus van dit jaar weer zelfstandig ondernemer en CEO van Attema Consultancy. Daarnaast zit hij in de Raad van Advies van Anders Invest, een goede doelen-investeerder. Daarvoor werkte hij als CEO van ontwikkelingsorganisatie ICCO en COO van Cordaid.

Tot eind 2010 was Attema bestuurder (vicevoorzitter) en commissaris bij FrieslandCampina. Vervolgens werkt hij voor het bedrijf in Vietnam. Samen met Cees Wantenaar was hij de drijvende kracht achter de fusie van Friesland Foods met Campina.

'Een goede stap'
Wantenaar is blij dat Attema wordt teruggehaald. "Het is een goede stap," zegt hij. Ook Wantenaar heeft de ontwikkelingen in de voorbije periode met zorg en regelmatig kromme tenen gevolgd, maar wil zich daar verder niet over uitspreken. Ook niet over de vraag of hij zich de laatste tijd nog met de ontwikkelingen rond de coöperatie heeft bemoeid. "Ze moeten het zelf oplossen, maar ik voel me natuurlijk nog steeds wel betrokken en ben blij dat dit is gebeurd", zegt hij.

Ook de recent opgestapte Brabantse bestuurder en commissaris Frans van den Hurk (foto boven) is ingenomen met de aanstelling van Attema. "Ik ben daar heel blij over. Natuurlijk moet het hier niet bij blijven, maar het is een hele goede stap." Van den Hurk heeft verder geen behoefte aan commentaar. "Nu is het aan de aanstaande voorzitter om verdere stappen te zetten, en daar hou ik het bij."

De naam van Attema circuleerde al enige tijd als mogelijke voorzitter, maar het leek een vergezochte optie. Attema is geen actieve melkveehouder meer, waardoor statutaire belemmeringen in de weg staan. Het zittende bestuur van FrieslandCampina stelt echter voor om die belemmeringen weg te nemen door een tijdelijke statutenwijziging.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden