ForFarmers

Analyse ForFarmers

De gifbeker in Lochem moet helemaal leeg

2 November 2021 - Wouter Baan

ForFarmers zit in de hoek waar de klappen vallen. Door uitdagende marktomstandigheden durft de beursgenoteerde veevoerreus uit Lochem zich niet meer aan prognoses te branden. Daarmee worden beleggers in het ongewisse gelaten. Na publicatie van de derde kwartaalcijfers dook de koers zelfs tot een nieuw dieptepunt onder de €4 per aandeel.  

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een openbare beursnotering is leuk wanneer het voor de wind gaat. Voor ForFarmers is het momenteel echter een last nu de verkoopvolumes teruglopen en de winst achteruit holt. In aanloop na de derde kwartaalcijfers wijdden de Telegraaf en het Financieel Dagblad al uitgebreide analyses aan de tegenvallende prestaties. Ook diverse bankanalisten uitten recent stevige kritiek en willen snel actie zien. Het geduld met ForFarmers raakt op, de vormdip duurt ondertussen al ruim drie jaar.

Beurskoers verder omlaag
In de zomer van 2018 kwam de klad erin en sindsdien gaat het bijna elk kwartaal slechter. De vandaag gepresenteerde derde kwartaalcijfers brachten geen ommekeer. Sterker nog, de Ebitda, de graadmeter voor beleggers, kelderde met 22%. Ook werden de verwachtingen voor het vierde kwartaal en 2022 ingetrokken. Dit kan gezien worden als een verkapte winstwaarschuwing. ForFarmers behoort al tijden tot de slechts presterende fondsen op de Midkap, het aandeel kende vandaag opnieuw een slechte dag.

De koers ging vandaag met zo'n 5% omlaag en stond net voor het sluiten van de beurs op €3,92. Zakenbank Degroof Petercam besloot op basis van de teleurstellende kwartaalcijfers het koerdoel met €1 te verlagen naar €4,20 bij handhaving van het 'houden' advies. Daarmee wordt indirect wel aangegeven dat de aandeel momenteel ondergewaardeerd is. KBC Securities verlaagde eveneens het koersdoel en schrapte ForFarmers van de kooplijst. 

Tegenslag op tegenslag
Wat de Wet van Murphy inhoudt, weten ze ondertussen in Lochem. De tegenslag begon in 2018 toen door de droogte het watervervoer niet meer ging en de logistieke kosten flink toenamen. Ook de grondstofkosten schoten toen de lucht in wat te koste ging van de marge. Daarop volgde uitbraken van Afrikaanse varkenspest in België en Duitsland en vogelgriep in Polen. Dierziektes zijn een bedreiging voor de dieraantallen en daarmee afzetcijfers. Een nog grotere bedreiging vormt het veranderende politieke beleid in West-Europa. Met name op de thuismarkt Nederland staan de dieraantallen ter discussie. Dat de formerende partijen de veestapel verder willen inkrimpen, is klip en klaar. De vraag is hoe diep het politieke mes gaat snijden.

Ook de Brexit heeft de afzetvolumes in het Verenigde Koninkrijk nog niet echt een impuls gegeven, hoewel dit door CEO Yoram Knoop vooraf wel zo was ingeschat. De afzet en marge in het Verenigd Koninkrijk staan zwaar onder druk. Kortgeleden hintte zakenbank Kempen zelfs op een 'exitstrategie' van ForFarmers in het VK, al was dat waarschijnlijk vooral prikkelend bedoeld. De gifbeker voor ForFarmers is nog niet leeg, want de snel gestegen energieprijzen vormen momenteel de volgende tegenvaller op rij. Op de achtergrond moet ForFarmers zich ook nog zien te redden met de snel gestegen grondstofprijzen op de zwaar concurrende voermarkt in ons land. In de donkere marktomstandigheden zijn wel lichtpuntjes te vinden. Een voorbeeld daarin is Polen, waar de autonome voerafzet dit jaar een mooie toename laat zien. 

Overnames en kostenbesparingen als medicijn
In de cocktail aan tegenslagen probeert ForFarmers het vertrouwen van (institutionele) beleggers te behouden door aan te geven dat het dividend dit jaar gelijk blijft aan vorig jaar. Ook wordt de ijzersterke balans nog maar eens benadrukt. Daarmee kunnen overnames worden gedaan op de bestaande markten en mogelijk daarbuiten. Een jaar geleden werd de overname van De Hoop mengvoeders aangekondigd, daarna bleef het stil. Concurrent De Heus ging deze zomer met Coppens aan de haal. Of ForFarmers daarmee achter het net viste, is niet bekend.  

Verder wil ForFarmers de nieuwe strategie build to grow versneld implementeren. Volgens een woordvoerder betreft deze zinsnede voornamelijk de kostenbesparing van €10 miljoen die aanvankelijk pas in 2025 gerealiseerd moest zijn. De beoogde Ebitda tussen €125 en €135 miljoen die dan behaald moet zijn, is momenteel uit zicht. Wel heeft ForFarmers nog even om het tij te keren. Ondertussen wordt het geduld van de beleggers wel flink op de proef gesteld. Mogelijk dat een nieuw eigen inkoopprogramma van aandelen de koers kan gaan opkrikken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox