Shutterstock

Interview Yoram Knoop

ForFarmers: 'Hoe harder de brexit, hoe beter'

13 Maart 2019 - 12 reacties

Veel van de bedrijven op het Europese vasteland kijken met ingehouden adem naar de brexit-onderhandelingen tussen Brussel en Londen. Veevoerconcern ForFarmers is 1 van de weinige bedrijven die wel verwacht te profiteren van een harde brexit, zo laat CEO Yoram Knoop weten.

Zoals de kaarten nu geschud zijn, zijn er 2 opties: een harde brexit of een uitstel van de scheiding tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK). Voor veevoerconcern ForFarmers is het VK de op 1 na grootste afzetmarkt en daar werd vorig jaar dan ook 2,9 miljoen ton voer verkocht. Hoewel de politieke onderhandelingen nergens toe leiden, loert ForFarmers op een brexit-winst. 

Profiteren van chauvinisme
"Bij een harde brexit is het waarschijnlijk dat vleesimport duurder wordt voor de Britten. En aangezien het VK slechts voor 60% zelfvoorzienend is in de vleesproductie, gaan Britse veehouders dan naar verwachting meer zelf produceren. Temeer omdat 'buy Britisch' onder de Britse bevolking steeds populairder wordt", zo laat de topman weten. "Daar kan onze voerafzet van profiteren."

ForFarmers produceert vrijwel alle voeders in het VK, waardoor mogelijke exportbelemmeringen en douanezones een gering effect hebben op het beursgenoteerde concern. "Hoe harder de brexit gaat zijn, hoe beter het waarschijnlijk voor ons uitpakt", aldus Knoop. Daags na het referendum deed ForFarmers die uitspraak al, en na 2 jaar vol politieke onrust heeft deze verwachting nog niet ingeboet. "Vanaf het Europese vasteland exporteren wij alleen wat speciaal voer naar het VK; door de onzekerheid hebben we die voorraden tijdelijk vergroot."

Knoop verwacht wel dat het enige tijd duurt voordat de Britse boeren de productie opschroeven, want door de onzekerheid staan de economische ontwikkelingen nagenoeg stil. ForFarmers investeert echter volop in het VK, zo benadrukt Knoop. "Wij zijn hard bezig om onze activiteiten daar efficiënter te organiseren en investeren daarom in de supply chain."

Handelsgeest beperkt exportschade 
De CEO van ForFarmers erkent dat een harde brexit zeer waarschijnlijk wel schade aanricht voor de Nederlandse varkensexport. Knoop is er echter van overtuigd dat de Nederlandse handelsgeest ervoor zorgt dat er nieuwe afzetmarkten worden gevonden voor het varkensvlees dat nu in het VK wordt afgezet.

Die verwachting is wellicht wat optimistisch, gezien de Britten met name bacon importeren. Dit maakt het VK wel een specifieke afzetmarkt. Van de totale export van Nederlands varkensvlees gaat circa 15% naar het VK. Dat kwam in 2017 neer op een exportwaarde van bijna €400 miljoen. 

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
gehaktbal 13 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10881670/forfarmers-hoe-harder-de-brexit-hoe-beter]ForFarmers: 'Hoe harder de brexit, hoe beter'[/url]
je moet toch optimistisch blijven , na deze beroerde dag voor ForFarm.
De beurs zakt al aardig onderuit.....
13 Maart 2019
Je kunt beter klant zijn bij een voerleverancier die niet in het buitenland investeert. Dat geld dat nu gebruikt wordt om onze concurrenten te financieren had beter in Nederland kunnen blijven. We (hadden) kunnen nog genoeg geld gebruiken om te investeren in oplossingen die de Nederlandse varkenssector weer concurrerend kunnen maken. Wanneer dat in het verleden gebeurt was raakten we nu niet steeds verder achterop. Doordat investeren in het buitenland verlies je alleen maar draagvlak en klanten in Nederland. En de Nederlandse boer is nog steeds de belangrijkste melkkoe voor die bedrijven.
VV 14 Maart 2019
De master indicator van Vector Vest geeft absoluut een " Verkopen " van het aandeel. 7.26 euro op dit moment. Afblijven en uitzieken.
LL 14 Maart 2019
Weg met die rommel
tem 14 Maart 2019
de noem ik de aandacht van de slechte cijfers weg nemen.
jan 14 Maart 2019
deze benadering geldt niet alleen de veehouderij. voor de professionele landbouw/tuinbouw in het VK biedt Brexit goede kansen. De grootste boer van het VK zegt al langer als een jaar dat het een harde Brexit wordt. Komt hem en zijn collega's denk ik wel uit. Geldt ook voor de VS vissers met veel visgrond.
Abonnee
boerke 14 Maart 2019
Leuk voor de Nederlandse boer dat FF dit schrijft. Zegt genoeg over wat voor arrogant bedrijf dit is. Blij dat ik hier 12 jaar geleden ben weggegaan.
speklap 15 Maart 2019
UK avontuur kan veel geld kosten zie VION, for farmers kan beter geld steken in het maken van goed voer ipv van zand in de silo blazen.
BB 15 Maart 2019
Ja of laat ipv al dat inversteren in het buitenland meer marge voor de Nederlandse boer over. Dan kunnen we ons zelf weer concurrerend maken. En meer geld steken in de ontwikkeling van de binnenlandse sector en de uitdagingen, oa de kritiek van uit de samenleving, die er liggen oplossen. Maar dat interesseert hun toch niet, ze laten liever alles bij het oude omdat het hun een flinke winst oplevert. En dat kan ook want ze laten de boeren financieel, emotioneel, sociaal en op het gebied van milieu alle klappen opvangen en ze verbergen zich wat dat betreft achter de boeren, maar pakken wel de winst (af). verantwoord ondernemen kennen ze niet. Van zo'n bedrijf wil je toch geen aandelen.
Piet 16 Maart 2019
Anderhalf miljoen euro jaarsalaris voor de directeur en de matige kwaliteit brok enkele centen te duur. Ieder zijn keuze.
Abonnee
info 16 Maart 2019
Geachte schrijvers, ik bespeur nogal wat kritiek, maar stel dat het beeld wat Knoop schetst nu wel eens de juiste is en de nabetaling heel goed voor eenieder uitpakt, dan slaat de stemming ineens om. Soms moet een bedrijf eens gekke dingen doen . Als ondernemer zoals U en ik doen ook wel eens iets wat later heel goed of super slecht uitpakt.
We moeten For Farmers ook het voordeel van de twijfels gunnen en positief blijven ondernemen, negativiteit geeft altijd verliezers.
Robert Glen 1 April 2019


Project Funding and Banking Instrument Such As {(BG/SBLC/LC/DLC/MTN)} for ledase and purchase

Sir

I am a financial consultant and have a very good and reputable Provider of some bank instruments we can only deliver fresh cut cash backed lease bank instrument {(BG/SBLC/LC/DC/MTN)} to you in accordance to our terms and condition. Our bank instruments can serves as collateral as the case may be, which will enable you get loans from your bank so as to embark on any projects such as Aviation, Agriculture, Petroleum, Mining, Telecommunication, Construction of Dams, Real estate, Bridges, Trading, Importing and exporting and Other Turnkey Project (s) etc.

Also these instruments can be put in PPP, etc. Please do let me know of your willingness to proceed and I will email you our terms and condition upon request.

Contact :Robert Glen
Email: robertg.finance@gmail.com / robertglen.finance230@yahoo.com
Skype: robertg.finance@gmail.com
BROKERS ARE WELCOME & 100% PROTECTED!!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Kaasproductie neemt af, export flink hoger in 2021

Nieuws Melk

Kaasproductie neemt af, export flink hoger in 2021

Ierse telers in de knel door verbod op Schots pootgoed

Nieuws Aardappelen

Ierse telers in de knel door verbod op Schots pootgoed

Koers ForFarmers blijft laag, ondanks eigen inkoop

Achtergrond Beurs

Koers ForFarmers blijft laag, ondanks eigen inkoop

ForFarmers start inkoop aandelen, koers fors hoger

Nieuws ForFarmers

ForFarmers start inkoop aandelen, koers fors hoger

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief