FrieslandCampina

Nieuws Melk

FrieslandCampina bouwt zuivelfabriek voor Nigeria

3 November 2021 - Klaas van der Horst

FrieslandCampina heeft een mobiele yoghurtfabriek ontwikkeld voor gebruik in Nigeria. Daarmee kan de zuivelonderneming in uitdagende omstandigheden verse zuivel naar de Afrikaanse consument brengen.

De nieuwe fabriek, die gepresenteerd werd in Drachten, moet helpen de positie van FrieslandCampina op de Nigeriaanse markt verder te versterken. Dat moet gebeuren via een sterkere aanwezigheid door het hele land en een verbreding van het productaanbod.

Nederlandse afzet blijft hoofdmoot
Door met dit soort installaties de Nigeriaanse melkveehouderij te helpen om zich verder te ontwikkelen, ondersteunt FrieslandCampina ook de eigen zuivelafzet vanuit Nederland. Die blijft verantwoordelijk voor de hoofdmoot van de zuivelverkopen in Nigeria, zegt CEO Hein Schumacher. 

De capaciteit van de fabriek is voor Nederlandse begrippen vrij klein: per dag kan 5.000 kilo melk worden verwerkt tot drinkyoghurt in kleinverpakking. De yoghurt rolt van de band in kleine plastic zakjes, is beschikbaar in drie smaken en enkele maanden houdbaar.

Nigmelk
De melk van Nigeriaanse bedrijfjes wordt vanuit diverse verzamelpunten en meestal zonder koeling naar de fabriek gebracht.

De fabriek is ingebouwd in vijf zeecontainers en is helemaal afgestemd op de Afrikaanse omstandigheden. Eenmaal in Nigeria wordt de eerste fabriek naar midden-Nigeria gebracht, om daar te gaan draaien. De melk komt van grote groepen kleine boeren. Loopt de eerste fabriek goed, dan zullen er geleidelijk aan meer fabrieken bij komen. De yoghurtfabriek kan in principe ook in allerlei andere landen worden neergezet.

Grote bevolkingsgroei verwacht
Jeroen Elfers, verantwoordelijk voor de zuivel-ontwikkelingsprogramma's van FrieslandCampina, ziet evenmin als Schumacher een bedreiging van deze fabrieken voor de bestaande afzet van FrieslandCampina. Integendeel: "De bevolkingsgroei in Nigeria gaat tot 2050 naar verwachting van 200 miljoen naar 400 miljoen. Dat kunnen wij met deze fabrieken nooit bijhouden." De fabrieken en de lokale melkveehouderij bieden echter wel een bestaan voor heel veel mensen op het Nigeriaanse platteland, plus goodwill van de overheid.

Verdiensten terugbrengen is uitdaging
Het naar Nederland overbrengen van de verdiensten in Nigeria blijft een uitdaging voor FrieslandCampina. Eerder dit jaar meldde Schumacher dat er nog tientallen miljoenen aan verdiensten in Nigeria staan die het land niet uit kunnen. Financieel topman Hans Janssen erkent dat er beperkingen zijn, maar meent dat er desondanks mogelijkheden zijn om het verdiende geld naar Nederland te krijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

FrieslandCampina krijgt voordeel van twijfel S&P

Achtergrond Melk

FrieslandCampina is nu op volle oorlogssterkte in Azië

Interview Tuncay Özgüner

FrieslandCampina haalt meer uit private label kaas

Nieuws Melk

FrieslandCampina tikt meer duurzame melk af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden