Shutterstock

Inside Voer

Veehouders investeren weer wat meer in voer

30 November 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

De melkprijzen lopen wat op en dat motiveert veehouders weer wat meer te focussen op maximale productie en iets minder op de laagste voerkosten volgens verschillende fouragehandelaren. De gras- en maïskuilen vragen op verschillende bedrijven toch wel aanvulling om het rantsoen te optimaliseren en de koeien goed aan de melk te houden dit seizoen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Krachtvoer is relatief duur, dus zoeken veehouders alternatieven en dat is vooral in de vraag naar bijproducten te merken. Wat op de markt komt vindt snel een koper en leveranciers melden voor verschillende producten zelfs wachttijden. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel blijft gelijk aan vorige week met €3,10 per procent droge stof.

Minder aanbod rond de feestdagen
In de krapte rond bijproducten schuilt de komende weken nog wel een risico. Rond de feestdagen schroeven brouwerijen of aardappelverwerkers de productie vaak terug en neemt de beschikbaarheid van bijvoorbeeld bierbostel af. Dat kan meestal met voorraad worden opgevangen, maar dit jaar hebben voerhandelaren geen of slechts een kleine werkvoorraad. Verschillende fouragehandelaren adviseren niet te wachten met bestellen. De kans op prijsdalingen wordt klein geacht terwijl de beschikbaarheid met name in de tweede helft van december en begin januari kan gaan knellen.

Het aanbod voeraardappelen blijft beperkt. Aardappelverwerkers zijn goed aan de markt en wat niet geschikt is voor frites vindt makkelijk zijn weg naar bijvoorbeeld de vlokken. Voeraardappelen die op de markt komen zijn dan ook voornamelijk kleine partijen van uitgesorteerd pootgoed of tafelaardappelen. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week met €45 per ton.

Grote verschillen in kwaliteit stro
Goed stro blijft vrij goed gevraagd. Het probleem is alleen dat er niet veel goed stro voorhanden is. Sommige partijen zijn wel goed droog geperst, maar dan zit er kort grauw stro in de pakken. Bij andere is het wel lang stro met kleur, maar krijg je de vochtmeter er amper in geprikt omdat het te vochtig is geperst. En volgens handelaren kom je ook veel kwaliteitsverschillen binnen partijen of vrachten tegen, dan zitten er zo maar een paar verkeerde pakken tussen. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €130 per ton voor zowel tarwe- al gertestro.

Voor goed kuilgras zijn kopers alleen het aanbod valt tegen. Kuilgras wordt er op zich wel aangeboden, maar dat is het vaak net niet, bijvoorbeeld door te laag eiwit gehalte of te nat ingekuild. Naar die wat mindere kwaliteit gras is dan weer weinig vraag. De DCA Indicatieprijs voor goed kuilgras blijft op €65 per ton staan.

Weinig vraag naar maïs
De handel in snijmaïs is erg rustig op het moment. Veel veehouders hebben in de af land-periode waar nodig voldoende bij gekocht waardoor er nu weinig vraag is naar maïs. Er wordt nog wel iets handel gedaan maar dat zijn over het algemeen kleine partijen. De DCA Indicatieprijs staat op €70 per ton voor goede maïs uit de kuil op de boer geleverd.

Ook in hooi is niet veel handel op het moment. Handelaren melden wel dat het aanbod van mooi weidehooi niet over houdt. De prijs loopt daardoor iets op en de DCA Indicatieprijs komt deze week uit op €180 per ton. Graszaadhooi blijft onveranderd op €130 tot €150 per ton afhankelijk van het ras. Dat zijn prijzen die vergelijkbaar zijn met het gehamerde Spaanse stro. Door de wisselende kwaliteit van het graszaadhooi wijken verschillende veehouders daarom uit naar het Spaanse stro.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden