Shutterstock

Inside Melk

Duitse grondstofprijs melk klimt naar recordhoogte

1 December 2021 - Klaas van der Horst

De Duitse grondprijs voor rauwe melk voor november staat op het hoogste punt in bijna acht jaar. In januari 2014 werd een 'Rohstoffwert' af boerderij genoteerd van €45,00 per 100 kilo melk. De jongste berekening van het IfE (Institut für Ernährungswirtschaft) in Kiel gaat daar fors bovenuit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor de maand november berekent het instituut een grondstofwaarde van €50,10, terwijl het goed mogelijk is dat daar de volgende maand nog iets bovenop komt. Het IfE berekent de grondstofwaarde aan de hand van de opbrengsten van boter en magere melkpoeder. Ieder voor zich staan die momenteel niet op recordhoogte, maar de gezamelijke opbrengst stuwt de grondstofwaarde wel naar een piek.

bosmp
De magere melkpoederprijs staat bijna op het niveau van 2014, de boterprijs bereikte in 2018 een piek. Bron: IfE

Genoemde grondstofwaarde is geen prijs die zuivelfabrieken direct aan hun leveranciers kunnen betalen. Dit is omdat hun inkomsten afhankelijk zijn van een reeks contracten met verschillende looptijden, voor een uiteenlopende reeks producten.

RstW
De grondstofwaarde voor november bevindt zich op het hoogste punt sinds begin 2014.

Duitslands grootste coöperatie DMK bijvoorbeeld betaalt voor december een melkprijs van €40,00 per 100 kilo. Dat is de prestatieprijs. Exclusief toeslagen voor Vlog, logistiek en deelname aan het Milkmaster-programma blijft daarvan een kale melkprijs over van €38,20 per 100 kilo, bij 4% vet en 3,4% eiwit. Ook andere komen daar niet heel veel bovenuit. 

De kans is aanwezig dat de zuivelnoteringen per het nieuwe jaar naar beneden gaan, maar de melkaanvoer blijft voorlopig kleiner dan normaal, ook in veel andere gebieden in de wereld.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden