NutriDutch

Achtergrond Melk

Curator NutriDutch hoopt op tweede doorstart

5 Januari 2022 - Klaas van der Horst

NutriDutch in Putten, producent van wei-ingrediënten en lactose, werd tussen afgelopen kerst en de jaarwisseling falliet verklaard, maar er is een kans dat het bedrijf een tweede doorstart maakt. Als het aan curator Frans Aartsen ligt, gaat dit in ieder geval gebeuren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zelf wil hij er niet veel over zeggen, want hij is veel te druk met het onderzoeken van de opties, zo laat zijn kantoor weten. Ingewijden weten echter te melden dat, als het even kan, er weer verder zal worden gedraaid.

Focus op hogere WPC's
Eigenaar Metha Capital van NutriDutch heeft bij de eerste doorstart van het bedrijf in 2016 fors geïnvesteerd in nieuwe installaties. Deze zijn ook voor een eventuele nieuwe partij nog interessant. De markt moet wel een beetje meer meezitten. Juist de prijsvorming bij de 'hogere WPC's' (wei-eiwit concentraten), waar Nutridutch zich voor een groot deel op richtte, werkte de afgelopen jaren flink tegen. Producten als WPC80 kregen forse prijsdalingen voor de kiezen doordat zogezegd iedereen in de zuivel zich op deze markt stortte. De prijzen voor babyvoeding en sportvoeding kregen forse klappen te  verwerken. Dat had zijn effect op NutriDutch.

De prijsontwikkeling van WPC80 in 2020 en 2021.Prijs in €1.000 per ton.

Het voorlopige jaarverslag 2021 spreekt van wederom een lastig jaar, na ook al een zwaar 2020. In het nu voorbije jaar is nog wel aanvullende financiering aangetrokken, maar ook dat mocht niet meer baten.

Overnemende partij werd al gezocht
Als laatste reddingslijn was er een zoektocht naar een partij die NutriDutch wilde overnemen, maar eind vorig jaar was het geduld van private equity-partij Mentha Capital blijkbaar op. Er ging geen nieuw geld meer in NutriDutch. De stekker werd eruit getrokken. De WPC-prijzen gingen vorig jaar wel omhoog, maar mogelijk niet snel genoeg of misschien gooiden toen de sterk gestegen energieprijzen wel roet in het eten.

nuut
Nutridutch was gecertificeerd voor diverse soorten WPC's en lactose.

De kans bestaat dat, na een faillissement en bevrijd van een aantal financiële lasten die er vóór het faillissement wel waren, er alsnog partijen zijn die brood zien in een doorstart. Dat zal dan wel zijn op gewijzigde voorwaarden.

Hoog CEO-verbruik bij NutriDutch
Hoe NutriDutch in de jaren vóór 2020 draaide, is lastig te achterhalen. Het bedrijf publiceert geen omzetgegevens. Er werkten op het laatst 34 medewerkers. Waar aan cijfers weinig valt af te lezen, valt wel op dat het bedrijf een hoge omloopsnelheid had van topmanagers: gemiddeld haalde een CEO geen vol jaar. Operationeel directeur en oudgediende Erik van den Bor was de constante factor. Hij overleefde ze allemaal.

Het is niet duidelijk of Van den Bor ook nog aandeelhouder was. Hij is de enige manager die vanuit het vroegere Van den Bor Milk meekwam naar NutriDutch en die er kennelijk in slaagde om de omslag van vrijgevochten kalvermelkproducent naar producent van kwaliteitszuivel voor het hogere segment van humane voeding mee te maken.

Eerste bedrijf ten onder aan familieruzies
Het oorspronkelijke familiebedrijf ging in 2014 ten onder aan onderlinge ruzies. Het bedrijf dat ooit meer dan €60 miljoen omzet draaide en tienduizenden vleeskalveren op contract had, kwam onder de hamer, nadat een geplande overname in eerste instantie niet doorging. De twee broers Van den Bor die toen de leiding hadden, wilden ieder aan een andere partij verkopen. Toen er een doorstart kwam onder aanvoering van Mentha Capital, kwam Erik van den Bor als manager terug in het bedrijf.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden