jadimages / Shutterstock.com

Nieuws USMCA

Canada moet zuivelmarkt meer openstellen voor VS

6 Januari 2022 - Wouter Baan

Canada moet de binnenlandse zuivelmarkt meer openstellen voor Amerikaanse zuivelproducenten, zo heeft de geschillencommissie van het vrijhandelsverdrag tussen de VS, Canada en Mexico (USMCA) geoordeeld.

De buurlanden steggelen al langere tijd over de invulling van het handelsverdrag dat in 2020 - onder het bewind van president Donald Trump - het voormalige NAFTA verving. Toen werd afgesproken dat een afgebakend handelsvolume aan zuivelproducten als yoghurt, kaas en melkpoeder onderling tegen een nultarief (of beperkte belasting) konden werden verhandeld.

Canada te chauvinistisch 
De VS beschuldigt Canada ervan dat zij 85% van het tariefvrije quotum toewijzen aan Canadese zuivelverwerkers, waardoor Amerikaanse verwerkers vaak achter het net vissen. Canada spreekt dit tegen en zegt dat het beleid noodzakelijk is voor stabiliteit op de binnenlandse zuivelmarkt.

De geschillencommissie heeft recent geoordeeld dat Canada inderdaad een voorkeursbehandeling hanteert voor de eigen zuivelindustrie. De Amerikaanse zuivelindustrie is blij met de uitspraak die op 20 december werd gedaan en spreekt van een overwinning. Canada heeft 45 dagen de tijd gekregen om het importbeleid bij te stellen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden