Shutterstock

Nieuws USMCA

VS en Canada in de clinch over zuiveltarieven

12 December 2020 - Jorine Cosse

De Verenigde Staten en Canada liggen met elkaar overhoop over de importtarieven die Canada hanteert op Amerikaanse zuivel. Volgens Canada is er niets aan de hand en voldoen zij aan de eisen van het USMCA-verdrag. De Amerikaanse overheid denkt daar anders over.

Tijdens de herziening van de in 1994 opgestelde North American Free Trade Agreement, lag onder andere Canada's strikte voorraadbeheersysteem bestaande uit tarieven, quota's en prijsondersteuningsmaatregelen onder vuur. Met het nieuwe USMCA-akkoord (United States-Mexico-Canada) heeft Canada nog altijd het recht om tarieven te hanteren op de invoer van overschot op vastgestelde volumes van 14 zuivelproducten.

Amerika benadeeld?
Volgens de United States Trade Representative (USTR) reserveert Canada een percentage van deze tarieven voor verwerkers en zogenoemde 'further processors', wat volgens woordvoerder van USTR Robert Lighthizer niet in lijn is met de afspraken en het land zou daarbij Amerikaanse melkveehouders en producenten schaden. De Canadese minister van Internationale Handel Mary zegt juist dat ze ervan overtuigd is dat Canada zich aan de eisen van het USMCA-akkoord houdt.

Bij het vernieuwde handelsakkoord wordt gewerkt met een geschillencommissie waar onderwerpen als deze behandeld worden. Lighthizer geeft aan teleurgesteld te zijn dat dit USMCA-panel, na slechts 5 maanden, al in actie moeten komen. In de VS heeft de USTR al steun gekregen van de belangrijkste handelswetgevers in het Congres die zowel republikeins als democraat zijn. Volgens de hoogste republikein in de House Ways and Means Committee, Kevin Brady, maakt Lighthizer terecht gebruik van het geschillenpanel.

Toegang tot Canadese markt
Met het accepteren van de vernieuwde deal ging Canada akkoord met het feit dat Amerikaanse melkveehouders toegang kregen tot 3,5% van de Canadese zuivelmarkt dat jaarlijks goed is voor een omzet van $16 miljard. Hierdoor is de kans aanwezig dat de export van producten als magere melk en melkeiwitten van de VS naar Canada toeneemt. Ondanks dat zou het strikte voorraadbeheer van de Canadezen nauwelijks in het geding komen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden