Shutterstock

Nieuws Stikstof

Adresgegevens PAS-melders moeten openbaar

19 Januari 2022 - Klaas van der Horst - 5 reacties

De minister van LNV moet de bedrijfsadresen van PAS-melders openbaar maken. Dit heeft de Raad van State uitgesproken. Locatiegegevens omvatten ook bedrijfsadresgegevens. De minister kan niet volstaan met alleen het openbaar maken van de zogenoemde coördinatiepunten van de emissiebronnen, aldus de afdeling bestuursrechtspraak.

De uitspraak komt als een bevestiging van een eerdere uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland in juni vorig jaar.

Tussen 2015 en 2019 was op grond van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) geen vergunning nodig voor activiteiten met een beperkte stikstofuitstoot. Bedrijven konden met een melding volstaan. MOB vroeg de minister om alle PAS-meldingen die in deze periode zijn gedaan openbaar te maken, om zo een volledig beeld te krijgen van de stikstofuitstoot. De minister heeft zo'n 3.500 meldingen openbaar gemaakt, met uitzondering van de locatiegegevens.

MOB in beroep tegen minister
Daartegen kwam MOB eerder in beroep bij de rechtbank Noord-Nederland. Uit praktische overwegingen besloot de rechtbank eerst uitspraak te doen over tien meldingen van agrarische bedrijven uit Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Daarover oordeelde de rechtbank al in juli 2020 dat de minister ook de locatiegegevens van de bedrijven openbaar moest maken. Tegen die uitspraak kwamen de minister en LTO Noord in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak.

Locatiegegevens zijn emissiegegevens
De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelde in januari 2021 dat de gevraagde locatiegegevens niet alleen milieu-informatie, maar in het bijzonder ook emissiegegevens zijn. De Wob heeft als doel om zoveel mogelijk informatie openbaar te maken over (stikstof)uitstoot in het milieu. Daarom bepaalt de Wob bijvoorbeeld dat als om emissiegegevens wordt gevraagd, de privacy van belanghebbenden geen rol mag spelen bij de beslissing om deze openbaar te maken.

Privacy-gevoelige informatie op straat
Met de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van januari 2021 was deze procedure nog niet ten einde. De minister was van mening dat niet de concrete adresgegevens openbaar hoefden te worden gemaakt, maar dat kon worden volstaan met de coördinaten van de emissiebron. Dit om te voorkomen dat een grote hoeveelheid privacygevoelige gegevens voor iedereen beschikbaar is. MOB vindt dat de minister hiermee geen uitvoering heeft gegeven aan de uitspraak van januari 2021.  De rechtbank Noord-Nederland stelde MOB in het gelijk. De Raad van State bevestigt dit weer. De minister moet nu binnen drie weken de gevraagde bedrijfsadresgegevens alsnog openbaar maken.

LTO: Vergunningssituatie oplossen des te belangrijker
"Het voelt absurd", reageert Trienke Elshof, portefeuillehouder Platteland & Omgeving bij LTO Nederland in een bericht. "Honderden boeren worden juridisch achtervolgd terwijl zij altijd te goeder trouw en volgens de wet hebben gehandeld. Met de Stikstofwet en het coalitieakkoord ligt er een gigantische emissiereductie in het verschiet. Waarom moeten hun gegevens dan ook nog op straat gekwakt onder het mom van 'openbaarheid in bestuur'?" Het is volgens de organisatie nu des te belangrijker om de vergunningssituatie van de melders met spoed op te lossen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
Nonkel 19 Januari 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10896255/adresgegevens-pas-melders-moeten-openbaar]Adresgegevens PAS-melders moeten openbaar[/url]
Privacy stelt tegenwoordig ook niks meer voor
Abonnee
knor 19 Januari 2022
minister kan het beste alle adressen van alle boeren openbaar maken dan weten ze niet waar ze de PAS melders moeten zoeken
regelbedenker 20 Januari 2022
Privacy, is enkel belangrijk als het hun goed uitkomt, in Nederland is er al lang geen rechtsgang meer, gewoon constant een toneelstukje opvoeren bij de veroordeelfabriek, zonder naar de feiten te kijken weten ze als wie ze gelijk gaan geven, niet de feiten, maar de persoon is waar het besluit van af hangt
Abonnee
Boer Kees 21 Januari 2022
Openbaar maken MOB leden, naam,adres, postcode, woonplaats
Abonnee
jan 25 Januari 2022
waar is LTO
FDF moet het alleen opknappen??
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden