Shutterstock

Analyse Melkaanvoer

Kiwi's melken het minst in 9 jaar tijd

27 Januari 2022 - Wouter Baan

De melkaanvoer in Nieuw-Zeeland leek in november weer wat bij te trekken, maar de cijfers over december tonen opnieuw een grote kloof zichtbaar vergeleken met dezelfde maand een jaar daarvoor.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuw-Zeelandse melkveehouders molken in de laatste maand van vorig jaar 2,6 miljoen ton, zo blijkt uit cijfers van brancheorganisatie DCANZ. Dit is een daling van circa 5% vergeleken met het jaar daarvoor. Daarmee loopt de achterstand weer op, want in november was een daling zichtbaar van 1,5%. In de maanden daarvoor bedroeg het verschil zo'n 3%.

Veel regenval
Tot nu toe in het lopende seizoen (dat loopt van juni tot mei) is de achterstand 3,3%. De cijfers over december zijn de laagste in negen jaar tijd. Ondanks dat de melkprijzen in Nieuw-Zeeland op records afstevenen, wordt er dus weinig gemolken. Het ligt in elk geval niet aan droogte. In december was de regenval op het Zuidereiland het meest in zeventien jaar en ook op het Noordereiland viel de nodige neerslag. Deze regen is wenselijk om het bodemvocht aan te vullen, zo schrijven lokale media.

De teruggang in melkaanvoer is intussen ingeprijsd in de relatief hoge huidige zuivelprijzen in Nieuw-Zeeland, net zoals dat het geval in Europa en de Verenigde Staten. Desalniettemin gingen zuivelprijzen op de eerste Global Dairy Trade van het jaar onverwacht hard omhoog.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden