OCI

Nieuws Jaarcijfers

OCI profiteert van goed geprijsde meststoffen

15 Februari 2022

OCI, producent van onder andere kunstmest, heeft de winstcijfers over 2021 sterk zien verbeteren ten opzichte van het jaar ervoor. Hoewel het chemieconcern de verkochte volumes licht terug zag lopen, zorgden hogere verkoopprijzen voor een flinke impuls van het resultaat.

De omzet van OCI groeide 82% en liep op van $3,5 miljard in 2020 naar $6,4 miljard in 20201. De ebitda steeg met 190% tot ongeveer $2,5 miljard. De marktprijzen voor veel van de door OCI geproduceerde goederen, waaronder kunstmeststoffen, stegen flink. Het bedrijf voorziet ondanks de hoge prijzen tot zeker in 2023 een sterke vraag naar meststoffen. De goede marktomstandigheden voor veel agrarische producten dragen daaraan bij.

Aandeelhouder gaat profiteren
De aandeelhouders van OCI profiteren mee met de sterke resultaten. Over de tweede helft van 2021 wil het bedrijf €1,45 per aandeel dividend uitkeren. Dit komt neer op een totaalbedrag van $350 miljoen. Vanwege de recente sterke resultaten wil het nu op jaarbasis zeker $400 miljoen aan aandeelhouders teruggegeven, mogelijk meer als de kasstroom het toelaat. Hierdoor kunnen bezitters van stukken volgens OCI meeprofiteren als het bedrijf de wind in de zeilen heeft.

Ook voor de eerste helft van 2022 is OCI optmistisch. Gunstige omstandigheden op de agrarische markten, hoge prijzen voor ammonia, methanol en melamine in combinatie met goed gevulde orderboeken zorgen voor dit optimisme.

boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

T├Ânnies leed fors omzetverlies in 2021

Nieuws Jaarcijfers 2021

Winst en dividend omlaag bij AgruniekRijnvallei

Analyse Jaarcijfers

Machinebouwers stapelen record op record

Nieuws Jaarcijfers

AVP en corona drukken resultaat Vion flink

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief