Royal A-ware

Nieuws Melk

Glanbia en Royal A-ware kunnen bouwen in Ierland

16 Februari 2022 - Klaas van der Horst

Coöperatie Glanbia en Royal A-ware mogen hun geplande kaasfabriek in Kilkenny gaan bouwen. Dit heeft het Ierse Opperste Gerechtshof bepaald. Het vijfkoppige college verwierp het beroep tegen de bouwvergunning door de National Trust met unanieme stem.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De oorspronkelijke toestemming om te gaan bouwen was in 2020 afgegeven, maar erfgoed en natuurorganisatie An Taisce (National Trust) stapte naar de rechter. An Taisce sprak de vrees uit dat de komst van de kaasfabriek zou leiden tot heel veel extra melkproductie en daarmee milieuvervuiling. Er zouden immers tot 4.500 melkveebedrijven kunnen gaan leveren aan de fabriek, zo was de redenering.

Geen direct verband nieuwe fabriek en meer melkproductie
Het opperste gerechtshof oordeelde dat een zodanig rechtstreeks verband als An Taisce suggereert, niet valt te leggen. Glanbia ziet zich daarmee in het gelijk gesteld. Die betoogde eerder al dat de Ierse melkproductie wel zal stijgen, maar dat zou volgens de coöperatie toch gebeuren, los van het feit of er wel of geen kaasfabriek in Kilkenny zou worden gebouwd.

bergin
In augustus 2019 sloten A-ware CEO Jan Anker en CEO Jim Bergin van Glanbia een samenwerkingsovereenkomst voor de bouw van de kaasfabriek.

De kaasfabriek moet volgens plan 450 miljoen kilo melk verwerken. De bouwkosten werden geraamd op €140 miljoen. Het plan is dat in de fabriek 'Europese' kaassoorten worden geproduceerd. Vanuit zowel Glanbia en A-ware als vanuit de Ierse melkveehouderij is opgetogen gereageerd op de uitspraak.

An Taisce respecteert de uitspraak, maar zegt de details daarvan in de komende dagen nog verder te bestuderen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden