fotografiekb / Shutterstock

Nieuws Voedselzekerheid

BBB: Voedselschaarste ligt met oorlog op de loer

1 Maart 2022 - Linda van Eekeres - 10 reacties

Nu 'de graanschuren van Europa' Rusland en Oekraïne in oorlog verkeren en de prijzen van olie, gas en voedsel door het dak schieten, ligt volgens Caroline van der Plas (BBB) voedselschaarste op de loer. Zij stelt Kamervragen over de voedselzekerheid aan de ministers Staghouwer (LNV), Adriaansens (Economische Zaken), Jetten (Klimaat) en Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en vraagt hen wat zij hiervoor gaan doen.

De BoerBurgerBeweging stelt dat Rusland en Oekraïne zorgen voor de productie van 80% van de wereldwijde export van zonnebloemolie, ongeveer 25% van tarwe en 20% van maïs. De oorlog zorgt er ook voor dat de prijzen van palmolie en soja hierdoor naar recordhoogte zijn gestuwd.

"Kunt u reflecteren op de militair strategische voordelen van onze landbouwsector?", vraagt het Kamerlid de ministers. Ze wil weten hoe het er voor staat met de zelfvoorzieningsgraad voor voedsel binnen de EU, wat de Europese en wereldwijde voedselvoorraad is en of 'het houdbaar is in onze voedselvoorziening afhankelijkheden te hebben van Rusland, China en andere anti-Westerse staten'. 

Dalende voedselproductie door hoge kunstmestprijzen
De forse prijsstijgingen van gas en olie zorgen voor een sterke stijging van de prijzen voor meststoffen en kunstmest. Van der Plas wijst op het gevaar dat veel boeren door de hoge kosten minder kunstmest gaan gebruiken en dit de komende jaren resulteert in lagere oogsten, een dalende voedselproductie en daardoor hogere voedselprijzen. BBB is van mening dat de versnelde omschakeling naar biologisch, kringlooplandbouw en extensieve landbouw moet worden uitgesteld om de voedselzekerheid te waarborgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Abonnee
Brussel 1 Maart 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10896963/bbb-voedselschaarste-ligt-met-oorlog-op-de-loer]BBB: Voedselschaarste ligt met oorlog op de loer[/url]
Biologische landbouw heeft helemaal geen kunstmest nodig, dat is dan lekker goedkoop want kunstmest is duur.
En ik heb laatst horen zeggen dat we een welvarend land zijn, dus kan er ook best wat meer betaald worden voor voedsel, rijden we toch gewoon een keer vaker naar de supermarkt.
Abonnee
frog 1 Maart 2022
Voedselschaarste zat er toch al aan te komen met dat domme beleid uit Brussel, nu komt het alleen in een stroomversnelling.
Abonnee
jan 1 Maart 2022
in de nop is dit jaar weinig gegroeid bij de bio boer
hoor ze allemaal klagen
en ze krijgen moeilijk personeel
Abonnee
willem 1 Maart 2022
Rutte is sinterklaas aan het spelen tijden corona, defensie kan nu ineens wel ge-update worden. vluchtelingen zijn ineens welkom omdat ze in tegenstelling van de de mensen uit het middenoosten op ons lijken, maar het moet wel betaald worden. we hebben voor miljarden in groningen onder de grond liggen en die mafkees van Jette geeft het liever aan de russen. Het is de wereld op zijn kop. Nu horen we niks meer over CO2 , stikstof en woningnood . Geld om boertjes te liquideren is op. Als wij als boeren zo met de centjes omsprongen waren we allang naar de kl.... Nederland let op U zaakje.
Abonnee
frank 1 Maart 2022
Ik wil niet goedkeuren wat Poetin aan het doen is maar misschien worden de mensen in Brussel en in Den Haag een keer wakker geschut uit hun droomwereldje en belanden in de echte wereld
Abonnee
Kjol 1 Maart 2022
Laat voedsel maar goed duur worden
Abonnee
Gijs 1 Maart 2022
In het verleden de opmerking geplaatst dat een land zuinig moet zijn op zijn leger en de voedsel veiligheid voor het land moet waarborgen. Beide hebben ze hier ter ziele willen helpen. We gaan dan wel een keer vaker naar de super meld men in de reacties. Als het er niet meer is ga je voor niets. Als men in Nederland nuchter na ging denken kwamen er geen zonpanelen op vruchtbare gronden maar akkerbouw. Het zal zo dadelijk wel gevoeld worden hoeveel brood e.d. duurder gaan worden. Waar dit heen gaat is een groot vraagteken maar de verhoudingen in de wereld staan op scherp. De schijnvrede is voorbij.
Abonnee
tijdbom 2 Maart 2022
Wat te denken over goede landbouwgronden die omgetoverd zijn tot natuurlandschappen? De gronden die beperkingen opgelegd zijn door de overheid om natuur(gans)vriendelijk te moeten zijn,hetgeen opbrengst dervingen van 50 - 100 % geeft,teelt vrije zones,opbrengst dervingen door het uit de handel nemen van goede gewasbeschermingsmiddelen ,de agrarische ambtelijke molens en zo zijn er nog meer. Er gaat gewoonweg nog veel gebrek aan voedsel komen
Abonnee
plantuitje 2 Maart 2022
oorlog zit niemand op te wachten maar voedselschaarste is voor de boeren gunstig misschien krijgen we eens een keer een fatsoenlijke prijs tarwe tussen 30 en 35 euro aardappelen 20 + het is voor velen inclusief mijzelf best wel eens nodig
Abonnee
tijdbom 2 Maart 2022
plantuitje schreef:
oorlog zit niemand op te wachten maar voedselschaarste is voor de boeren gunstig misschien krijgen we eens een keer een fatsoenlijke prijs tarwe tussen 30 en 35 euro aardappelen 20 + het is voor velen inclusief mijzelf best wel eens nodig
Ben het helemaal met u eens,maar zo zie je maar dat heel veel afhankelijk is van de agrarische sector,dwz dat het helemaal niet zo vanzelf is dat de schappen in de winkels goed gevuld zijn, maar jammer dat er eerst een oorlog moet zijn,dus waardering door de burger is er alleen maar in moeilijke tijden.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Politiek

Berucht amendement op dierenwet is van de baan

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Analyse Mest

Adema ligt op ramkoers met de agrarische sector

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden