Voedselzekerheid

Oekraine economie

Nieuws Voedselzekerheid

'Oog voor margedruk boer door oorlog Oekraïne'

De overheid moet oog hebben voor de margedruk die bij boeren ontstaat door de effecten van de oorlog in Oekraïne. Dat geven brancheorganisaties aan in zogenaamde position papers die zij hebben ingediend voor het rondetafelgesprek dat 10 mei wordt gevoerd.
10 Mei 2022
Europese Commissie europees parlement voedselzekerheid

Achtergrond Farm-to-Fork

Voedselzekerheid ligt weer op het bord in Brussel

Het Europees Parlement eist een grondig onderzoek naar de effecten van de Farm-to-Fork-doelen op de Europese voedselzekerheid. Het vergroten van de voedselzekerheid heeft met oorlog in Oekraïne prioriteit en de voedselproductie moet worden opgevoerd. Dit stelt het parlement in een gisteren (donderdag 24 maart) aangenomen - 72 punten tellende - resolutie.
25 Maart 2022
akkerbouw platteland

Achtergrond GLB

Discussie over richting landbouwbeleid laait op

De discussie over de hervorming is het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is door de oorlog in Oekraïne op scherp gezet. Het wegvallen van Rusland en Oekraïne zorgt voor problemen bij de leveringen van bepaalde grondstoffen.
17 Maart 2022
Oekraine

Nieuws Oekraïne

EU bereidt crisispakket landbouw en voedsel voor

De Europese Commissie presenteert volgende week een speciaal steunpakket voor de landbouw en voedselproductie, bedoeld om de voedselzekerheid te borgen en door de oorlog in Oekraïne getroffen sectoren te steunen. Het principe-besluit daartoe is vorige week genomen op een speciale crisistop.
15 Maart 2022
Europese Commissie Frans Timmermans

Opinie Jaap Majoor

Wat heeft de Europese Green Deal tot gevolg?

De oorlog in Oekraïne is verschrikkelijk en heeft alleen maar verliezers. Wel maakt deze oorlog West-Europa duidelijk hoe afhankelijk zij inmiddels is van landen buiten Europa.
15 Maart 2022
Bert-Jan Ruissen

Nieuws Voedselplan SGP

'Onze boeren kunnen deel voedseltekorten aanvullen'

Het Nederlandse kabinet en ook de Europese Unie moeten tien noodmaatregelen overwegen om voldoende betaalbare voeding in ons land te garanderen. De agrarisch ondernemers kunnen een deel van de tekorten aanvullen, maar dan moeten ze daar wel de kans toe krijgen. Dit schrijft de SGP in een 10-puntenplan voor voldoende voeding, dat is opgesteld door kamerlid Roelof Bisschop en Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (foto). 
8 Maart 2022
Caroline van der Plas

Nieuws Voedselzekerheid

BBB: Voedselschaarste ligt met oorlog op de loer

Nu 'de graanschuren van Europa' Rusland en Oekraïne in oorlog verkeren en de prijzen van olie, gas en voedsel door het dak schieten, ligt volgens Caroline van der Plas (BBB) voedselschaarste op de loer. Zij stelt Kamervragen over de voedselzekerheid aan de ministers Staghouwer (LNV), Adriaansens (Economische Zaken), Jetten (Klimaat) en Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en vraagt hen wat zij hieraan gaan doen.
1 Maart 2022
koeien India

Opinie Krijn J. Poppe

Elke gemeenschap heeft op voedselsoevereiniteit recht

Debatten over het Europese landbouwbeleid of het Nederlandse milieubeleid leiden regelmatig tot discussies over onze relatie met ontwikkelingslanden. Moeten we in hun voedsel voorzien door onze export en dreigt dat bij nieuw beleid in gevaar te komen? Of kunnen ze daar zelf wat meer produceren?
1 Maart 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox