Shutterstock

Analyse Melk

Verhoudingen lijken zoek op zuivelmarkt

29 Maart 2022 - Klaas van der Horst

De zuivelmarkt vertoont de laatste maanden bijzondere trekken. Niet zozeer omdat de prijzen alle bestaande records breken. Dat gebeurt ook op andere agrarische grondstoffen markten en daar soms nog met meer geweld. Wat wel opvalt is dat steeds vaker verhoudingen zoek lijken en het speuren is naar een goede verklaring. Maar voedsel is wel een essentieel product.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De achtergrond is dat de melkproductie wereldwijd nog steeds achterblijft, of dat het product het land amper uit komt, zoals in de VS. Dit terwijl de beschikbare voorraden wereldwijd laag zijn.

Boter lusteloos bij 'hete' roommarkt
Begin dit jaar bleef de boterprijs ver achter bij de roomprijs. Die ging stijl omhoog in heel Europa, terwijl de botermarkt er vrij lusteloos bij leek te blijven liggen. Dat grote prijsverschil is nu weer goeddeels rechtgetrokken. Boter is nu ook historisch hoog geprijsd. Of dat een houdbare situatie is of niet, moet later blijken.

Makkelijke mozzarella
Op de kaasmarkt speelt iets soortgelijks. Mozzarella is in rap tempo duurder geworden en raakt daarbij hoger geprijsd dan traditionele kaassoorten, zoals Gouda, Edammer, Cheddar en Emmentaler. Een sneller te maken kaassoort met meer vocht en minder droge stof wint het van de 'degelijke' kazen. Maar goed, mozzarella heeft het seizoen mee: de horeca mag weer helemaal open en het terrasseizoen breekt aan.

Op de vloeibare zuivelmarkt speelt nog een situatie van onbalans. Daar blijft de spotmarkt voor rauwe melk achter bij de actuele verwaardingsmogelijkheden. Dat is ook een situatie die niet vaak voorkomt, behalve af en toe rond de jaarwisseling. Maar dan is het omdat de melk weg moet en de fabrieken op halve kracht draaien.

Gratis melkvet in Nieuw-Zeeland
In Nieuw-Zeeland speelt een soortgelijk probleem rond volle melkpoeder. Op de laatste GDT-veilingen zag je de verkoopprijzen van magere melkpoeder (SMP) al steeds meer naar die van volle melkpoeder (WMP) toekruipen. Op termijnmarkt NZX is dat al een gepasseerd station. Daar is SMP al duurder dan WMP. Logischerwijs moet de prijs van het laatste product dan een inhaalslag maken, want anders is het melkvet gratis en is duur opeens goedkoop. Maar gaat dat ook gebeuren in een markt met zulke hoge prijzen? Zullen de Chinezen bereid zijn om nog $500 per ton meer te betalen voor het Nieuw-Zeelandse poeder?

Risico-management op scherp
In een 'normale' markt zouden misschien veel partijen 'long' gaan op volle melkpoeder uit Nieuw-Zeeland, maar wat is het risico als je dat nu doet? Zeker is dat de afdeling risicomanagement bij veel bedrijven momenteel op scherp staat. Hoe verder de prijzen stijgen, hoe meer er op het spel staat.

Soms is een duur product opeens niet meer gevraagd, omdat er te veel van is, of de markt verandert. Eind vorig jaar werden grote partijen  gedemineraliseerde wei, een duur babyvoedingsingrediënt, bijvoorbeeld opeens verkocht aan de veevoerindustrie, omdat er te veel was. Inmiddels krabbelt deze markt wel weer goed op, geholpen door tekorten op de zuivelmarkt als geheel.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden