Shutterstock

Nieuws Plan voedselbeleid

Kabinet opent aanval op vlees- en zuivelconsumptie

29 Maart 2022 - Redactie Boerenbusiness - 11 reacties

Het kabinet opent de aanval op de vlees-, zuivel- en eierconsumptie in Nederland. De consument moet de komende acht jaar zijn voedingspatroon stevig wijzigen, waarbij dierlijke eiwitten moeten worden ingeruild voor plantaardige eiwitten. Daarbij wordt ook een vleestaks onderzocht. Volgens Henk Staghouwer, de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, is deze verschuiving in het eetpatroon goed voor de gezondheid en duurzaamheid. 

Dit schrijft Staghouwer in een brief aan de Tweede Kamer, waarin de bewindsman van de ChristenUnie een verscherping van het voedselbeleid in Nederland aankondigt. Het centrale doel van dit beleid om de balans in de consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten te verschuiven van de huidige verhouding van 60/40 (ten faveure van onder meer vlees, zuivel en eieren) naar 50/50 in 2030. Volgens Staghouwer is dit een ambitieus doel, maar is hiervoor "een hele brede consensus". "Dit vraag over de gehele populatie een gedragsverandering in het eetpatroon." Daarbij wijst hij naar de zogeheten Schijf van Vijf, die volgens de minister al een dergelijke verhouding nastreeft. Het verminderen van de consumptie van dierlijke eiwitten levert volgens Staghouwer ook een reductie op van 10 tot 15% aan broeikasgasemissies.

Doorsnee consument kiest niet bewust
Een belangrijk onderdeel van het nieuwe beleid dat het kabinet voorstaat, wordt dat de in hun ogen gezondere en duurzamere producten beter in de winkel en supermarkt moeten worden gepresenteerd. Naast de vleesproducten moet dan bijvoorbeeld veel nadrukkelijker de vegetarische vervangers worden aangeboden. Ook het biologische aanbod moet sterk vergroot in het winkelschap. Staghouwer geeft aan te werken aan een Nationale biologische strategie, waarbij niet alleen de productie maar ook de vraag naar biologische producten moet worden bevorderd. Hierbij wil hij gevolg geven aan de afspraken die in de EU worden gemaakt binnen de zogeheten Green Deal. 

Hierdoor moet de consument veel meer dan nu in de verleiding worden gebracht plantaardige producten te kopen, zet Staghouwer in de brief uiteen. Want volgens hem kiest de doorsnee consument helemaal niet "bewust voor gezond en duurzame producten. Consumenten kiezen vooral op basis van gewoonte, gemak en prijs." Het bewerkstelligen van gedragsverandering van de consument is wel een weg van de lange adem, schetst Staghouwer. Volgens de minister moet de "voedselomgeving" voor de consument dan ook worden aangepakt. "We verwachten dat voedselaanbieders, zoals supermarkten, horeca en catering, maar ook de verwerkende industrie, hun verantwoordelijkheid nemen om de duurzame en gezonde keuze als de gemakkelijke keuze presenteren."

Reeks prijsprikkels niet uitgesloten
Staghouwer sluit in de brief ook niet uit te sturen op de prijs om de consument naar een ander consumptiepatroon te sturen. Daarbij laat hij onderzoeken of een heffing op vlees kan worden uitgevoerd, waarbij de opbrengst hiervan kan worden teruggesluisd naar de agrarische sector voor een biologische of duurzamere productie. Hiervoor pleitte vanmorgen (dinsdag 29 maart) ook de zogeheten TAPP-coalitie. Staghouwer noemt expliciet niet een zuiveltaks, iets waar TAPP wel graag ziet. Opvallend is ook dat de bewindsman spreekt van prijsprikkels richting meer duurzame en gezondere keuzes, "zonder mensen in hun vrijheid te beperken." Deze laatste toezegging wordt niet nader toegelicht.

Maar de vleestaks is niet het enige prijsmiddel dat het kabinet wil inzetten. Staghouwer wijst ook op de afspraken die reeds staan uit het coalitieakkoord, zoals een belastingverhoging op niet-alcoholische (fris)dranken, de verkenningen naar het verlagen van de btw (van 9 naar 0%) op groente en fruit en een suikerbelasting.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
Abonnee
tinus 29 Maart 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10897545/kabinet-opent-aanval-op-vlees-en-zuivelconsumptie]Kabinet opent aanval op vlees- en zuivelconsumptie[/url]
vreselijk zeg wat een communistisch land worden we...bepaal zelf toch wat ik eet?
Abonnee
gerrit 29 Maart 2022
Nederland is(was) al communistisch,
Rutte is net als Poetin, het liegt en blijft zitten
Abonnee
Richard 29 Maart 2022
Noord Koreaanse toestanden hier.
Abonnee
karel 29 Maart 2022
laatste stuip trekken van dit communistische kabinet
Abonnee
daan 30 Maart 2022
staghouwer zal wel bang zijn dat we straks geen broodjes meer kunnen bakken, hij zelf kon dat toch al niet, hij wilde natuurlijk niet werken vandaar dat domme lullen
Abonnee
Gijs 30 Maart 2022
In het verleden had Rutte de uitspraak wie zich niet thuis voelt in Nederland moet maar vertrekken. Dit kabinet zet deze lijn door. Alles , alles zelfs ons eetpatroon moet bepaald worden door hun wensen. Wie voelt zich nog verbonden aan dit kabinet in ons land!!!
Abonnee
Arnaud 30 Maart 2022
SDG 2

Een dis van vlees noch vis
Standvastig 30 Maart 2022
Niks nieuws en het wordt nog allemaal erger. Diegene die denkt dat het richting communisme gaat > slaap lekker verder; het is al een dictatuur en die wordt nog vele malen erger. Duurt niet lang en de overheden (europa) gaat ALLES bepalen, ook hoe lang je bv onder de douche staat. Staat trouwens ook her en der beschreven, o.a. in het boek van Klaus Schwab (great reset), in het plan "op weg naar een ontspannen Nederland", het plan "farm to fork", "Tristate City", en geschriften van de Verenigde Naties (Codex Alimentarius) en het WHO. En als bevolkingen niets doen is dit alles gerealiseerd rond 2030. En tot zover is er vanuit de bevolking niets gedaan, vandaar dat men al heel ver is met dit beleid.
Henk. 31 Maart 2022
Laat die Staghouwer, aub weer broodbakker worden, want hij weet van Landbouw net zo weining als z`n voorganger Schouten.! Wat een gigantische armoede met dit soort mensen als minister.!
Abonnee
gerard 31 Maart 2022
de minister is alleen maar de spreekbuis van de regering veder niets
hoge amtenaren maken het belijd
Karel 31 Maart 2022
Hoeveel stikstof wordt vrijelijk uit gestoten met Ad-bleu gekte, domme mensen kunnen veel fouten maken maar gestudeerde uitvinders kunnen hele grote catastrofes veroorzaken.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox