Shutterstock

Nieuws Zuivelmarkt

China breidt melkproductie fors uit

14 Juni 2022 - Wouter Baan

China gaat dit jaar fors meer melk produceren, wat ten koste gaat van de exportmogelijkheden van exporteurs. Daarnaast wordt de Chinese zuivelmarkt beïnvloedt door de strenge coronamaatregelen in het land.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkproductie in China groeit dit jaar met 4,5%, zo wordt ingeschat door het Amerikaans landbouwministerie (USDA). Daarmee komt de melkplas uit op 39,65 miljoen ton wat een record is. De toename is een gevolg van hogere dieraantallen, waarbij de productie per koe eveneens toeneemt door de omarming van moderne technieken en genetische vooruitgang.

De groei dit jaar valt hoog uit, al was deze in 2020 nog hoger. Toen groeide de melkproductie met ruim 7%. De verwachting is dat de extra melk voornamelijk verwerkt zal worden tot volle melkpoeder.

Exportkansen slinken
De productietoename zet een rem op de exportmogelijkheden van exporteurs, wat ook al tot uiting komt in de Europese exportcijfers. Het geraamde importvolume van magere melkpoeder zakt terug van 426.000 ton tot 400.000 ton. Ook de kaasimport valt een fractie lager uit en wordt ingeschat op 170.000 ton. De Chinese vraag naar kaas is bovendien afgeremd door de strenge coronamaatregelen, al zijn deze intussen weer versoepeld.

Kaas wordt in China vooral buitenshuis gegeten. Dat geldt niet zozeer voor boter, wat vooral wordt gebruikt door de banketindustrie. Naar verluidt neemt de Chinese boterimport dit jaar met 11.000 ton toe tot 150.000 ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden