Shutterstock

Nieuws Melk

Gesteggel over melkprijzen in Canada

16 Juni 2022

Melkveehouders in Canada hebben het ongebruikelijke verzoek ingediend om de melkprijs dit jaar voor de tweede keer te verhogen. Het is volgens hen nodig om de flink gestegen kosten op te vangen. De industrie voelt daar weinig voor, net als de retail.

Normaal gesproken wordt de melkprijs in Canada een keer per jaar vastgesteld, in december voor het nieuwe jaar dat komen gaat. Afgelopen keer werd door de Canadian Dairy Commission (een toezichthoudend overheidsorgaan) een recordverhoging van 8,4% afgekondigd om de stijgende kosten op te vangen. Nu blijkt dat melkveehouders met deze aanpassing nog steeds tekort komen, want door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen voor kunstmest en brandstof ook daar fors zijn opgelopen.

Door de uitzonderlijke omstandigheden heeft belangenbehariger Dairy Farmers of Canada verzocht om de melkprijs opnieuw te voorzien van een verhoging. Met hoeveel de melkprijs omhoog zou moeten, is niet bekend. Het ongebruikelijke verzoek stuit de zuivelindustrie tegen de borst. Temeer ook omdat de discussie in achterkamertjes wordt gevoerd, zo luidt de kritiek. Zij voelen zich niet gehoord door de toezichthouder en tevens prijsbepaler van melk. 

Besluit volgt snel
Ook retailers en de foodservice voelen zich niet gehoord in de discussie. Door hen wordt gezegd dat de melkprijs door de loop der jaren altijd is gestegen. Door nu de melkprijs in de waan van de dag (gestoeld inflatie) tussentijds te verhogen, vrezen zij dat de hogere melkprijzen de nieuwe standaard wordt. Ook wanneer de kosten afzwakken. Eind deze week zal de Canadian Dairy Commission besluiten of de melkprijs wel dan niet wordt voorzien van een verhoging.

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Melkprijs in Beieren stijgt gemiddeld met 37 procent

Nieuws Zuivel

Frankrijk vreest lege zuivelschappen

Analyse Melkupdate

Europese zuivelmarkt wacht af na negatieve GDT

Nieuws Inflatie

Zuivelproducten in winkel 14 procent duurder

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief