Royal A-ware

Nieuws Melk

Bouwstart Kilkenny Cheese nationale gebeurtenis Ierland

23 Juni 2022 - Klaas van der Horst

De bouwstart van de nieuwe fabriek van Kilkenny Cheese in Ierland deze week was een gebeurtenis van nationaal belang. Naast het management van Glanbia en A-ware, was ook een regeringsdelegatie met 3 ministers, waaronder de aanstaande premier, aanwezig.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Belview, het zuiden van Ierland, is men blij met de werkgelegenheid en de nieuwe exportkansen die de nieuwe kaasfabriek moet brengen. De Ierse melkveehouderij en zuivel hebben een dreun gehad van de Brexit en een nieuwe fabriek, die ook andere kaassoorten maakt, is daarom erg welkom, zo maakten de politici duidelijk.

Ierse regering blij met komst fabriek
Nu nog vice-premier en aanstaand premier Leo Varadkar: " Het is een eer om in Belview te zijn voor de start van de bouw van deze gloednieuwe kaasmakerij van 200 miljoen euro. Het besluit van het VK om
de EU te verlaten was een zeer ingrijpende gebeurtenis voor de Ierse
agrifoodsector. Onze bedrijfseigenaren en boeren zijn de afgelopen jaren elke uitdaging aangegaan, en hebben ongelooflijk hard gewerkt om banen te beschermen en bedrijven ook te laten groeien. Ik geloof dat deze faciliteit een perfect voorbeeld is van die veerkracht, flexibiliteit en vastberadenheid. De komst van Kilkenny Cheese is een enorme stimulans voor het zuidoosten van Ierland."

Varadkar gaf aan dat de regering haar best gaat doen om iets te doen tegen slepende juridische procedures die belangrijke projecten nu vaak tegenhouden. De kaasfabriek van A-ware en Glanbia is niet het enige of eerste project dat last had van langdurige vertraging. Varadkar wil daar actie op ondernemen."

Naar 50.000 ton kaas
Ook CEO Jan Anker van A-ware sprak zijn tevredenheid uit over de start van de bouw. "De samenwerking met Glanbia Co-op, die we in 2019
aankondigden, past in onze strategie om met langdurige partnerships te bouwen aan innovatieve en duurzame ketens en zo onze klanten een breed productportfolio aan te kunnen bieden. De joint venture Kilkenny Cheese  geeft ons toegang tot extra volumes kaas uit een gecontroleerde keten en ondersteunt daarmee onze groeiambitie. We kijken uit naar de opening van deze nieuwe fabriek in 2024."
De fabriek moet in 2024 gaan draaien en kan jaarlijks tot 50.000 ton kaas produceren van de soorten Gouda, Edam en Emmental. Hiervoor wordt 450 miljoen kilo melk aangevoerd van ruim 4500 melkveehouders.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden