fotografiekb / Shutterstock

Politiek Stikstofcrisis

Peiling: 'BBB kan grootste partij in Nederland worden'

26 Juni 2022 - Eric de Lijster - 22 reacties

De weerstand voor de aangekondigde stikstofmaatregelen van het kabinet lijkt niet alleen beperkt tot de boeren, maar ook bij de burgers. BoerBurgerBeweging (BBB) haalt in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond vandaag (zondag 26 juni) maar liefst 18 zetels. Daarmee is de partij van leider Caroline van der Plas virtueel de tweede partij van Nederland, slechts drie zetels achter de VVD. Volgens De Hond heeft BBB de potentie om de grootste partij van Nederland te worden bij komende verkiezingen van Provinciale Staten over negen maanden.

De Hond spreekt in een toelichting op de peiling van een aanstaande historische politieke verschuiving, zeker met het oog op de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart 2023. "Het is maar een paar keer gebeurd dat bij de peilingen naar politieke voorkeur, die ik de afgelopen 45 jaar uitvoerde, de verschuiving niet alleen een hele forse was, maar ook een vooraankondiging inhield van iets veel groters. Hetzij voor wat er vervolgens in de politiek gebeurde, hetzij voor wat er bij de volgende verkiezing zou gaan plaatsvinden. Zoiets lijkt de afgelopen week gebeurd te zijn." En later: "De electorale krachten die zich nu aan het aftekenen zijn zouden wel eens de eerste schokken kunnen zijn die de seismograaf aangeeft voor een grote aardbeving in politiek Nederland."

Gigantische opmars
BBB haalt uit de bewogen afgelopen 'stikstofweek', met het boerenprotest in Stroe op woensdag 22 juni, een winst in de peiling van vier zetels. Vorig week stond de partij van Van der Plas op 14 zetels in de peiling, deze week zijn dat er 18. Voor BBB, dat nu slechts 1 zetel heeft in de Kamer, een gigantische opmars die de huidige coalitie onder aanvoering van VVD en D66 tot zorgen moet baren. Deze twee partijen verliezen in de peiling gezamenlijk maar liefst 25 zetels. De VVD staat op -13 zetels en komt uit op 21 zetels. D66, de grote rivaal van BBB, is in de peiling nog maar de vijfde partij van het land met 12 zetels. Dat is de helft van het huidige aantal zetels. 

Het geplaagde CDA blijft ook na de afgelopen week stabiel staan op 7 zetels, een verlies van 8 zetels. JA21, dat in het huidige parlement drie zetels heeft, moet in de peiling van vandaag 2 zetels inleveren en staat nu virtueel op 8 zetels. Joost Eerdmans, de aanvoerder van JA21, presenteerde afgelopen week met Van der Plas nog een gezamenlijk alternatief stikstofplan. Dat wordt voor JA21 niet beloond. Sterker nog: volgens opiniepeiler De Hond heeft de BBB ook enkele zetels in de peiling afgesnoept van JA21. De winst van BBB gaat volgens De Hond ook grotendeels ten koste van de VVD.

Potentiële overstappers
Volgens De Hond is de partij van Van de Plas in staat gebleken vooral de kiezer aan de rechterflank van het politieke spectrum te kunnen mobiliseren. Als richting de provinciale verkiezingen in maart de BBB het politieke tij nog steeds mee heeft, is de BBB volgens De Hond in staat de grootste partij van Nederland te worden. "Er is weinig fantasie voor nodig om te bedenken wat er aan die kant gaat gebeuren als er bij PS2023 een reëele kans is dat BBB groter wordt dan de VVD. Zowel onder de potentiële JA21- en PVV-kiezers zijn er voldoende kiezers die dan naar de BBB zouden kunnen overstappen." 

Een factor die nog zand in de motor van BBB kan strooien is Pieter Omtzigt. Als het onafhankelijke Kamerlid met een politieke beweging meedoet aan de verkiezingen, kan hij zetels van BBB afsnoepen bleek uit eerdere peilingen. Omtzigt gaf afgelopen week nadrukkelijk aan zich het lot van de boeren in de stikstofdiscussie aan te trekken, zonder overigens expliciet aan te geven hoe in zijn ogen het stikstofbeleid moet worden vormgegeven. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
22 reacties
Dirk 26 Juni 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10899231/peiling-bbb-kan-grootste-partij-in-nederland-worden]Peiling: 'BBB kan grootste partij in Nederland worden'[/url]
Dat zou een ramp zijn voor Nederland.
Dit is geen serieuze partij om een land te besturen.
Je moet echt de weg helemaal kwijt zijn, als je op deze partij stemt.
Abonnee
betweter 26 Juni 2022
ha ha Dirk is familie van Tjeerd de Groot
Abonnee
lm 26 Juni 2022
hadden we maar in België ook zo'n partij gewoon boerburgerverstand.
ver te zoeken vadaag
Dirk 26 Juni 2022

Verhalen vertellen wat die boerkes graag horen is anders als een land duurzaam besturen.
maar zover zal het niet komen.
Abonnee
petatje 26 Juni 2022
Zo Dirk, hard geraakt blijkbaar. Tja de werkelijkheid is vaak hard te bevatten. Duurt vaak wat langer als je te lang in sprookjes geloofde.
Abonnee
Sproetje 26 Juni 2022
Geweldige analyse!
Niets aan toe te voegen. Hoop dat de huidige prognoses uitkomen bij PS 2023 en BBB geen eendagsvlinder zal zijn en daarna het verschil gaat maken in Den Haag. Succes Caroline !! Je hebt in een korte tijd een enorme achterban gekregen. Klasse!!
Abonnee
peter 26 Juni 2022
tja,@dirk zegt geen serieuze partij om een land te besturen...gebeurt dat nu wel dan?? groningen/toeslagen/spaartax/defensie/eu. en dan ook nog door mensen die op 1 april rutte willen villen,en een half jaar later alles "vergeten" zijn??? laat het maar gebeuren,kan nóóit véél slechter zijn.
Abonnee
Fontane 26 Juni 2022
Dirk slechter dan nu kan het ook niet
Dat zootje wat er nu zit heeft totaal geen economisch besef en leid ons rechtstreeks naar een economische crisis
Ik walg van dit kabinet
En die hele linkse zooi mag wat mij betreft zo snel mogelijk op zouten
Abonnee
xx 26 Juni 2022
Caroline is echt een kanjer. Veel mensen beseffen nu dat het zo echt niet verder kan.
Dirk 26 Juni 2022
Je zit er goed naast met jullie inschatting wie en wat ik ben, en zeker wat betreft mijn politieke belangstelling en leefomgeving.
Maar wel bewust, dat het zo niet verder kan.
Ik ben me wel bewust van het kaliber-mens wat op mij reageert hier zo.
Ik heb niets met U.
Ik wil met u niet te maken hebben.
Ik heb u ook niet nodig.
Ik erger me wel aan uw lompheid, uw onfatsoen, uw onbetrouwbaarheid, uw onberekenbaarheid en de agressie die u uitstraalt.
Ik ben blij, dat u mijn buurman niet bent want dan zou ik verhuizen
Ik ben blij, dat ik dit land niet hoef te besturen.
Vooral doorgaan op het doodlopende pad wat u bent ingegaan.
Abonnee
gerrit 26 Juni 2022
het gezegde is:
er lopen meer gekken los dan dat er vast zitten, dat komt wel aardig overeen met onze regering!

Ik hoop dan ook dat er straks veel normale mensen op Caroline stemmen!!!
Abonnee
Henk 26 Juni 2022
Gerrit, mooi omschreven
hopen dat Caroline de grootste wordt, goed voor een mooi leefbaar Nederland
Abonnee
kwartje gevallen 26 Juni 2022
eerst bezuinigd Rutte en z'n vriendjes op de gezondheidzorg (GGZ), zodat ze los kunnen gaan!!
Abonnee
tijdbom 26 Juni 2022
Stel dat dat zo zou zijn/worden,dan hoeven ze toch niet perse de minister president te leveren,want zoveel zetels kun je bij een coalitievorming niet missen,en laat d66 er aub buiten.Ik ben trots op bbb. Het is een ware vooruitgang ,en ze is niet bang,en altijd goed voorbereid.Veel succes Caroline en uw volgers. Hopelijk rot v/d Wal snel op,
Abonnee
huug 26 Juni 2022
Hey Dirkje , wat mankeert jou? Gehersenspoeld ? Is het al zover ? wat loopt hier in dit land toch ontzettend dom volk rond , boeren opruimen om niks , geen bewijs, liegende rapporten ,liegende mensen en daar schaar jij je dan ook onder? En betreft land besturen , u weet wat er de laatste jaren gebeurt is door deze regering en het houdt niet op
Marco 27 Juni 2022
Dirk heeft een beetje last van dubbel moraal. De mensen waar Dirk zich het meest aan ergert zijn mensen met een antwoord zoals hij ze zelf opschrijft. Beterschap met je probleem Dirk, want het is niet goed voor je gezondheid.
Abonnee
Vrij grof 27 Juni 2022
Dirk zegt dat hij ons niet nodig heeft. 1 ding weet ik zeker , wij kunnen in ieder geval buiten Dirk.
Dirk, wegwezen dan!!
Abonnee
zwarte piet 27 Juni 2022
Dirk schreef:

Verhalen vertellen wat die boerkes graag horen is anders als een land duurzaam besturen.
maar zover zal het niet komen.
..."boerkes"... Soms een verkeerde keus gemaakt in je leven of had je geen keus?
Abonnee
gerard 27 Juni 2022
zou mevr van der plas een goed raad geven kijk ui voor LPF toestanden met meerdere kapitiens op het schip
veder doet ze het goed als 1 mans vrouw partij
Abonnee
Lei 27 Juni 2022
Als partij met een behoorlijke achterban kun je er ook voor zorgen dat Den Haag toch wel de nodige poppetjes van kleur verschieten. Daarvoor hoef je niet de "grootste" te zijn!!! voelen wat echt leeft en je daar voor inzetten!!! dat werkt !
Abonnee
tijdbom 28 Juni 2022
Lei schreef:
Als partij met een behoorlijke achterban kun je er ook voor zorgen dat Den Haag toch wel de nodige poppetjes van kleur verschieten. Daarvoor hoef je niet de "grootste" te zijn!!! voelen wat echt leeft en je daar voor inzetten!!! dat werkt !
Goede achterban is buiten gewoon belangrijk. Veel succes Caroline en volgers.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden