Shutterstock

Nieuws Stikstof

LTO wil Elbert Dijkgraaf als bemiddelaar stikstofonrust

1 Juli 2022 - Linda van Eekeres - 7 reacties

LTO Nederland schuift Elbert Dijkgraaf - hoogleraar, voormalig SGP-Kamerlid en lid van de Commissie-Remkes - naar voren als bemiddelaar tussen boeren en het kabinet. Tijdens het spoeddebat gisteravond over maatschappelijke onrust werd het voorstel van Kamerleden voor een onafhankelijke bemiddelaar omarmd door premier Rutte.

Wat LTO betreft, moet de bemiddelaar de standpunten van betrokkenen in kaart brengen 'om tot oplossingen met draagvlak te komen'. Rutte benadrukte dat de doelstellingen en de snelheid van het stikstofbeleid 'niet ter discussie' staan. LTO stelt echter dat de inhoud cruciaal is. "Het is onmogelijk om de huidige zorg en onrust te bespreken zonder daarbij de échte pijnpunten van de aanpak van de stikstofproblematiek te adresseren. We moeten dus kunnen praten over het kaartje met 'richtinggevende doelen', tijdpad en het doel van de 50% reductie in 2030", aldus LTO.

Tweede Kamerleden van CDA, VVD, ChristenUnie en Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging gaven tijdens het spoeddebat gisteravond aan iets te zien in een bemiddelaar of verzoeningscommissie. Dit in navolging van oud-minister van Landbouw Cees Veerman (CDA) die in een interview pleitte om met behulp van een crisiscomité het kabinet en de veehouderij weer met elkaar aan tafel krijgen. Rutte beloofde om binnen een week met een uitgewerkt idee hierover te komen.

LTO oppert Dijkgraaf, omdat hij volgens de organisatie het vertrouwen heeft 'onder zowel boeren en tuinders als bij de overheid'. Van der Plas noemde gisteren voormalig bestuursvoorzitter van Wageningen UR Aalt Dijkhuizen en scheidend voorzitter Louise Fresco als mogelijke kandidaten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Abonnee
staker 1 Juli 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10899346/lto-wil-elbert-dijkgraaf-als-bemiddelaar-stikstofonrust]LTO wil Elbert Dijkgraaf als bemiddelaar stikstofonrust[/url]
alles beter als cees veerman, die heeft al genoeg kapot gemaakt. die zit daar alleen om een factuur te kunnen sturen. onthoud ook dat hij natuurmonumenten op gericht heeft. en in de zak zit van t cda die niet wil wijken of ook maar iets wil aanpassen binnen de regering coalitie.

cees veerman is gevaarlijk
Abonnee
jan 2 Juli 2022
hij zat wel in de commissie Remkes
wat daar uit kwam klopt toch ook niet allemaal?
Abonnee
CM 2 Juli 2022
Niet nu al gaan praten, het begint te kraken bij enkelen .LTO heeft geen mandaat meer en geeft al gauw toe.
Abonnee
tijdbom 2 Juli 2022
Zag dat CDA het boetekleed heeft aangetrokken.Dat zou mooi zijn,maar denk dat het te laat is.
Abonnee
marcel 3 Juli 2022
Gewoon de Haagse methode toepassen veel zeggen, niks beloven , rekken en verder gaan met prikacties. Dit recept kun je jaren lang blijven toepassen net zolang totdat er wel perspectief word geboden.
Niet nu met een bemiddelaar starten dan ben je geschoren voor het zomerreces en wint de D66 kliek.
Abonnee
Piet 3 Juli 2022
Marcel heeft gelijk met de overheid is niet te onderhandelen.
Dan moet wij ons net zo opstellen.
Ze hebben de boeren nodig, ze komen vanzelf met betere voorstellen.
Kan niet anders want slechter kan niet.
Daarom hebben we niets te verliezen.
Abonnee
tijdbom 3 Juli 2022
Dijkgraaf heeft als ik me niet vergis een boeren hart. Wat moeten we met dat tuig zoals Remkes. Straks nog 1 van D66 er bij, en de boeren kunnen oprotten. Ons proberen netjes aan de regels te houden met ons materiaal wat de weg opgaat,maar volhouden moeten we doen tot de vekiezingen van een nieuwe regering.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Mest

FrieslandCampina en Rabo zetten in op mestvergisting

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Achtergrond Stikstofstemming

Aerius, errata en andere onzuivere data

Achtergrond Stikstofstemming

Kabinetskeuring en de persona's van Van der Wal

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden