Agrifoto

Nieuws Mest

'Uitsluitsel derogatie wordt spoedig verwacht'

7 Juli 2022 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Waarschijnlijk maakt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) komende maandag bekend dat de derogatie voor ruimere mestnormen niet wordt verlengd. Dit meldt de NOS op basis van Haagse bronnen. Of de derogatie dit jaar al verdwijnt, of gefaseerd wordt afgeschaft moet nog blijken.

De inzet van het ministerie is dat de derogatie voor vier jaar wordt verlengd. De NOS schrijft dat het nitraatcomité van de Europese Commissie daar niet in mee gaat en vanaf volgend jaar verdwijnt. Dit zou beteken dat veehouders vanaf 2023 niet meer 250 kilo stikstof per hectare mogen uitrijden, maar zich moeten houden aan de Europese norm van 170 kilo. Dit jaar zouden de ruimere mestnormen dan nog wel gelden, maar ook daarvoor is feitelijk ook een verlening nodig. De derogatie zoals we die kennen, gold namelijk tot 2022.

Wanneer blijkt dat LNV daadwerkelijk maandag met uitsluitsel komt, dan is dat toch nog sneller dan verwacht. LNV-minister Henk Staghouwer liet eerder weten rekening te houden met duidelijkheid in september en zegt (op basis van de berichtgeving van de NOS) nog steeds in onderhandeling te zijn. Dit geven betrokken bestuurders ook aan, waarmee de berichtgeving van de NOS te voorbarig lijkt.  

Hoe dan ook, in de sector is de hoop op verlening van derogatie in de huidige vorm vaak al opgegeven. Gehoopt wordt op een gefaseerde stop. Een stijging van de mestprijzen ligt op de loer, wanneer er dit jaar al definitief een streep gaat door derogatie. Een gefaseerde stop geeft waarschijnlijk minder druk op de mestmarkt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
xx 11 Juli 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10899472/uitsluitsel-derogatie-wordt-spoedig-verwacht]'Uitsluitsel derogatie wordt spoedig verwacht' [/url]
Kom op Henk, er staat een miljard euro per jaar op het spel.
Dit kost de landbouw extreem veel geld en het milieu wordt er ook alleen maar slechter van
als er meer uitspoelingsgevoelige kunstmest gebruikt gaat worden, die ook nog eens met een hoop gas geproduceerd moet worden.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse mest

Kans op dalende mestprijzen steeds kleiner

Analyse mest

Druk op mestmarkt is en blijft voorlopig torenhoog

Analyse mest

Zakkende mestprijzen zijn nog eind weg

Analyse mest

Daling mestprijzen van korte duur

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden