Shutterstock

Nieuws Zuivel in Cijfers

Stikstofonzekerheid drukt Nederlandse melkproductie

11 Juli 2022 - Wouter Baan

Driekwart van de zuivelproducten die vorig jaar in Nederland zijn geproduceerd, zijn binnen de Eurozone geconsumeerd. Dit blijkt uit vorige week gepubliceerde cijfers van branchevereniging ZuivelNL over 2021. De cijfers laten zien dat de melkproductie in Nederland onder druk staat, onder andere als gevolg van de stikstofonzekerheid.

Zuivel in Cijfers is een jaarlijkse publicatie die de zuivelsector op tal van aspecten belicht zoals het economisch belang, werkgelegenheid en de melkproductie. De melkproductie liet vorig jaar een daling zien van 2,5% tot 13,84 miljard kilo.

Dit is eigenlijk de eerste daling sinds decennia. In 2018 en 2019 daalde de melkproductie in Nederland ook, maar dat kwam door overheidsingrijpen in het fosfaatbeleid. Melkveehouders werden toen verplicht om in te krimpen. Afgelopen jaar was die verplichting er niet. De daling van de melkproductie komt volgens ZuivelNL door een combinatie van factoren zoals matige ruwvoerkwaliteit, hoge voer- en energieprijzen en de onzekerheid over de stikstofmaatregelen.

De lagere melkaanvoer zet logischerwijs ook een rem op de zuivelproductie. Consumptiemelk en zuivel (witte zuivel) zijn met een geproduceerd volume van 1,03 miljoen ton nog altijd de grootste productcategorie. Wel is er een behoorlijke daling zichtbaar van 6,6% ten opzichte van 2020. De afstand met kaas (inclusief kwark) wordt daarmee kleiner; dit geproduceerde volume daalde met 1,6% tot 955.000 ton. Ook de productiecijfers van boter en magere melkpoeder liepen terug.

Fors hogere uitvoerwaarde
Ondanks de lagere productievolumes nam de uitvoerwaarde met bijna 9% toe tot €8,2 miljard. Dit is het gevolg van hogere marktprijzen. Een andere reden is het herstel van de exportvraag na de vraaguitval tijdens het begin van de coronacrisis in 2020. Uit de exportcijfers blijkt dat driekwart van de Nederlandse zuivelconsumptie binnen de Eurozone wordt afgezet, terwijl 30% van de productie binnen de eigen landsgrenzen blijft. Exact 25% is voor de afzet op de wereldmarkt, hiervan gaat het leeuwendeel naar Azië. 

Met €7,5 miljard aan toegevoegde waarde draagt de Nederlandse zuivelsector voor bijna 1% bij aan de Nederlandse economie. De sector genereert ongeveer 47.000 banen, het aantal melkveehouders ligt op ruim 15.000.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden