FrieslandCampina

Nieuws Stikstof

FrieslandCampina laakt starre houding van kabinet

14 Juli 2022

De politiek is volgens de top van FrieslandCampina aan zet om uit de stikstofimpasse te komen. De zuivelcoöperatie wil niet bewegen en kapt bovendien alle nieuwe initiatieven met stakeholders af. Dit blijkt uit een brief die vandaag aan de leden is gestuurd.

CEO Hein Schumacher en coöperatie-voorzitter Sybren Attema zijn de starre houding van het kabinet meer dan beu. "Het gaat ons aan het hart wat er op dit moment in de sector gebeurt. De aanpak van het kabinet om stikstof te reduceren vinden we onrealistisch, onwenselijk en zeer teleurstellend", zo staat in de brief. De doorgaans politiek correcte zuivelcoöperatie neemt daarmee scherpe taal in de mond. 

Full focus op stikstof
Opvallend is ook dat FrieslandCampina dit jaar geen nieuwe initiatieven wil starten met stakeholders, of maatschappelijke initiatieven aan wil gaan. Dit statement roept wellicht vragen op, maar heeft volgens een woordvoerder betrekking op alles wat niet te maken heeft met stikstof. Met andere woorden: De focus gaat vol op het bestrijden van de stikstofcrisis. Dit raakt niet alleen boeren, maar ook het zuivelconcern zelf. Deze week werd bekend dat in de afgelopen 12 maanden maar liefst 284 melkveehouders overstapten naar andere verwerkers, via de DMF-regeling. Een recordaantal. Intussen heeft FrieslandCampina de zoektocht naar leveranciers gestart om te anticiperen op verdere krimp.

De brief verschijnt overigens niet alleen bij de leden in de mailbox, maar valt later deze week ook op de deurmat. Daarmee wil de zuivelcoöperatie de boodschap waarschijnlijk onderstrepen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Stikstofstemming

Stikstoffonds nu on hold en Schiphol is uitgeshopt

Achtergrond Stikstofstemming

De Aerius-economie draait onverstoorbaar door

Nieuws Prinsjesdag

Kabinet houdt vaart in stikstofdossier

Nieuws Agribusiness

FrieslandCampina gooit topstructuur om

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox