Shutterstock

Nieuws Stikstof

Stikstofdoel kabinet veel hoger dan nodig

21 Juli 2022 - 10 reacties

Het kabinet heeft hogere stikstofdoelstellingen gesteld dan nodig. Ook is ervoor gekozen de pijn te verdelen en niet alleen gericht piekbelasters op te kopen. Hierdoor moeten meer boeren stoppen of extensiveren. Ambtenaren van Financiën spreken over 'overshooting'. Ook kost de doelstelling waarschijnlijk €10 miljard meer dan ervoor is uitgetrokken. Dit, en meer, blijkt uit documenten die het kabinet heeft vrijgegeven.

De informatie is openbaar gemaakt dankzij Kamervragen van onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas (BBB) over stikstof memo's - naar aanleiding van een NRC-stuk.

Reductiedoel onwenselijk: te hoog, te duur
In het coalitieakkoord heeft het kabinet het stikstofdoel voor van 74% emissiereductie van de stikstofgevoelige natuurgebieden onder de kritische depositiewaarde naar voren gehaald van 2035 naar 2030. Het stikstofplan van stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) gaat, zoals we eerder schreven, uit van een reductie van in totaal 39.023 ton ammoniak (NH3) in de veehouderij.

Volgens een advies over de provinciale reductiedoelstellingen van eind mei is een reductie van meer dan 30.000 ton meer dan wat nodig is om aan het wettelijke doel te voldoen. Bij 30.000 ton emissiereductie komt 77% van de stikstofgevoelige natuur onder de kritische depositiewaarde (KDW). Bij 40.000 ton is dat zelfs 82%, aldus de ambtenaren van het ministerie van Financiën. 

Overshooting
Er worden meer bedrijven geraakt dan nodig. "Fors meer veehouderijen moeten stoppen of extensiveren om het doel te overshooten, terwijl dat niet strikt noodzakelijk is", aldus de beslisnota. Deze extra reductie wordt vooral bereikt doordat ook bedrijven stoppen die relatief weinig stikstof deponeren  op stikstofgevoelige natuur. Ambtenaren zetten ook vraagtekens bij de mix van veel extensiveren, geen reductiedoelstelling voor andere sectoren en breed generiek beleid.

Kosten €34 miljard in plaats van €24
Verder wordt het budget met dit reductiedoel overschreden. Een grove inschatting laat volgens de ambtenaren zien dat reductie 40.000 ton €34 miljard kost, terwijl er ruim €24 miljard is uitgetrokken voor stikstofreductie. 30.000 ton zou net passen, al is er dan geen ruimte voor ondersteuning en innovatie. Met een doel van 23.500 ton emissiereductie ton zou volgens de nota voor ruim €10 miljard de 74% KDW-doelstelling bereikt kunnen worden. Dit vergt volgens de ambtenaren echter 'verregaande gerichtheid en daarmee verplichte uitkoop van bedrijven'. Het aantal veehouderijen dat zou moeten stoppen bij een doelstelling van 23.500 ton zou 5.300 zijn, terwijl dat bij de reductiedoelstelling van 40.000 ton 11.200 bedrijven is. Ook moeten er bij de huidige reductiedoelstelling 17.600 veehouders extensiveren.

Staatje uit bovengenoemde beslisnota. Met reductie van 23,5 kton wordt het KDW-doel al bereikt. Het door Van der Wal gestelde doel is ruim 39 kton. 

Politiek doel
Volgens de nota lijkt LNV ook een politiek doel na te streven met het reductiedoel van 40.000 ton. "Door hoog in te zetten worden bijna alle boeren geraakt en deelt iedereen in de pijn, waar bij een lager doel een kleiner aantal boeren zeer hard geraakt wordt (stoppen) ... Een meer evenredige verdeling van de pijn is mogelijk makkelijker te verkopen dan een gerichte aanpak", aldus de ambtenaren.

Uitkopen melkveehouders het minst kostenefficiënt
Uit andere bijgevoegde stukken blijkt dat het uitkopen van melkveehouders het minst kostenefficiënt is. Ook is er een voorstel om boeren met vleeskalveren als eerste uit te kopen, daarna boeren met varkens en pluimvee. Ambtenaren schrijven ook dat met vrijwillige regelingen een groot risico wordt gelopen om doelen ondanks forse investeringen niet te halen zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Abonnee
SjefO 21 Juli 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10899683/stikstofdoel-kabinet-veel-hoger-dan-nodig]Stikstofdoel kabinet veel hoger dan nodig[/url]
Er is een smerig verderfelijk politiek D66 spel gespeeld, waar ik niet bij kan is dat bv het CDA met Boswijk voorop dit vunzige beleid ondersteunen.
We hebben het hier niet meer over bv piekbelasters maar over complete kaalslagen "lijn D66"
Dat het CDA dit ooit heeft onderschreven en de lulpraat van Derek Boswijk we moeten het samen met de boeren oplossen.
En dan zijn er nog professoren als Jaap Duijn en azijnzeikers zoals Tony vd Meulen die vinden dat boeren geen enkel recht hebben en zich moeten schikken naar hun niet welgevallige en niet onderbouwde politieke gedrochten "De helft van de boeren naar de slachtbank"
Zonder enige vorm van onderbouwing.
De landbouw en niemand anders dan de landbouw wordt geslachtofferd,
Met dank aan D66,
En het CDA die dit lieten gebeuren.
STEUN AAN ALLE BOEREN !!
Abonnee
gerard 21 Juli 2022
je moet wel GEK zijn om bij de eerst volgende verkiezingen op een regerings partij te stemmen!!
Abonnee
tijdbom 21 Juli 2022
Het is verschrikkelijk,maar je mag de vvd en cu daar gewoon bijzetten hoor.Hopelijk valt dit kabinet,maar niet direkt. Als het nog tot jan.feb. kan duren,dan heeft iedereen t schijt aan dit kabinet. Maar dan een poging voor een nieuw kabinet,maar hoe!!!!!!!!!!!! Maar dit tuig MOET oprotten,op welke wijze dan ook. We mogen op dit moment nog niet in slaap vallen. Allemaal veel sterkte,en we zullen proberen ons netjes te houden .
Abonnee
brrr 21 Juli 2022
Het lijkt hier in Den Haag ondertussen op Russische politiek bedrijven.
Abonnee
tijdbom 21 Juli 2022
Den Haag is zeker niet minder slecht dan P..... en zijn knechten. Groot schandaal.
Abonnee
grijze haren 22 Juli 2022
eerlijk is eerlijk D66 heeft dit heel knap gespeeld
andere partijen het vuile werk laten opknappen, die hoe stom ook zich daarvoor laten gebruiken
Functie elders 23 Juli 2022
tijdbom schreef:
Het is verschrikkelijk,maar je mag de vvd en cu daar gewoon bijzetten hoor.Hopelijk valt dit kabinet,maar niet direkt. Als het nog tot jan.feb. kan duren,dan heeft iedereen t schijt aan dit kabinet. Maar dan een poging voor een nieuw kabinet,maar hoe!!!!!!!!!!!! Maar dit tuig MOET oprotten,op welke wijze dan ook. We mogen op dit moment nog niet in slaap vallen. Allemaal veel sterkte,en we zullen proberen ons netjes te houden .
netjes houden

Dit is het correcte antwoord waar sociaal geschiedkundige parasieten niet op rekenen:
Hun wereld van gebrek aan kennis noch kunde is niet de onze.

Dit is geen rutland, maar holland gemaakt door en voor boeren en hard werkende arbeiders!
Ongehoord Nieuws 23 Juli 2022
De hel van betitelde onkunde regeert, de waarheid mag niet gehoord worden: hoe duidelijk wil je het hebben!
Met de grijns van succes en arrogantie, tijd voor nieuwe valuta na de gulden voor 2,20 euro?

Onze lijkwade van keizers zonder kleding behoeft slechts gezien worden

Het product van opleidingen in arrogantie
Onze keizer heeft geen kleding; kennis noch kunde: mensheid in markswerking: terug naar de roofdieren.
Onze cultuur word ons afgenomen door voorgenoemde opgeleiden: kennisloze slaven van onze lobbycratie.

te triest voor woorden, dit land is ziek
Boerenverstand 23 Juli 2022
ok

Boeren hebben niets te zeggen.
Waar is de waarheid..?
Harm 30 Juli 2022
Boerenverstand schreef:
ok

Boeren hebben niets te zeggen.
Waar is de waarheid..?
De waarheid is zelf hard werken MET BLOED ZWEET EN TRANEN en niet parasiteren op ideeën van Europa waar we niet op stemmen. Dit is fundamentele kennis om uberhaupt tot een oplossing te komen.

De eerste die zijn werk deed na Pim en Theo kreeg functie elders.

P.s. uw woordkeus zet Boeren tegen elkaar op (met uw boerenverstand...?), de waarheid is slechts eenvoudig voor de elite, vreselijk jammer dat dit nog moet worden vermeld Nederland zit tot de nek in de stront en vraagt naar de waarheid..?

VVD boerenverstand?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Remkes lokt partijen uit de tent, kabinet wacht af

Nieuws Stikstof

Remkes praat met zuivel over stikstof en markt

Nieuws Stikstof

NewMob wil herstart natuurmetingen door RIVM

Nieuws Prinsjesdag

Onbegrip over 'perspectief' voor boeren in Troonrede

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief