Eigen foto

Nieuws Stikstof

Agractie wil net als FDF alleen toegelaten acties

15 Augustus 2022 - Klaas van der Horst - 1 reactie

Boerenorganisatie Agractie wil de komende tijd alleen protestacties voeren die binnen de kaders van de wet blijven. Dat is anders dan een aantal landelijke media melden. Agractie sluit daarmee dicht aan bij de opstelling van de Farmers Defence Force (FDF).

Dit meldt voorman Bart Kemp. De organisaties blijven, net als LTO, buiten het overleg met Johan Remkes, bevestigt een woordvoerder. De 'pure' landbouworganisaties blijven vasthouden aan hun standpunt dat ze alleen willen praten met het kabinet als een aantal pijnpunten van tafel gaat, zoals de Kritische Depositiewaarde (KDW), en er geen omschakeling komt van depositie naar emissie. Later deze week vindt nieuw afstemmingsoverleg plaats tussen genoemde landbouworganisaties, om de afgesproken lijn vast te houden.

Niet alle kikkers in één kruiwagen
Toch claimen de organisaties ook hun eigen ruimte. "Wij doen wat onze leden van ons vragen," zegt Kemp. "Er is niet zoiets als één kruiwagen met daarin alle kikkers." Zo heeft Agractie, indien nodig, ook een eigen lijntje met Rutte, stelt Kemp. Toch staan voor hem de basisvoorwaarden van de boeren niet ter discussie. Eerst moet het kabinet bewegen, dan pas wordt gepraat. Sieta van Keimpema, woordvoerder van de FDF, uit ook forse kritiek op Rabobank, die volgens haar de inzet van het kabinet ondersteunt via het financieringsbeleid. Het kan er volgens Van Keimpema ook toe leiden dat boeren alternatieve manieren van bedrijfsfinanciering gaan zoeken.

Voorspelbare uitkomst overleg Remkes
Kemp noemt het overleg dat Remkes deze week voert met andere organisaties voor de landbouw niet relevant en 'met een voorspelbare uitkomst'. "Er zitten daar misschien wel 100 organisaties aan tafel." Die vertegenwoordigen volgens hem niet de landbouw.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Kjol 16 Augustus 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10900097/agractie-wil-net-als-fdf-alleen-toegelaten-acties]Agractie wil net als FDF alleen toegelaten acties[/url]
Het is niet alleen de Rabo, alle financiers juichen als ze horen dat boeren meer moeten lenen. Het zijn verreweg de meest betrouwbare aflossers.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionair verder met stikstof en klimaatbeleid

Achtergrond Stikfstofstemming

De boze blanke mannen zitten opeens links

Achtergrond Stikstofstemming

Stikstof lager op ladder kiezer, maar niet echt

Achtergrond stikstofstemming

Timmermans bindt thuis in en schaadt zijn imago

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox