Shutterstock

Achtergrond stikstof stemming

Iedereen vecht opeens om het gehoor van Remkes

2 September 2022 - Klaas van der Horst - 7 reacties

Ondanks een moeizame start een paar weken geleden, is Johan Remkes toch de centrale figuur geworden in de stikstofdiscussie. Wat gaat deze onverstoorbaar ogende pensionado opschrijven in zijn eindrapport? Onverwacht vecht iedereen opeens om zijn gehoor.

Ook de ambtenaren van stikstofminister Christianne van der Wal worden kennelijk zenuwachtig. Waarom anders een nog ongepubliceerd en onaf rapport, bij de NOS op tafel laten vallen?

Het rapport 'Review of critical loads of nitrogen' is geschreven door twee onderzoekers van het Nijmeegse bureau B-ware en een Duitse collega, voor het Duitse Milieu-Agentschap. Het gaat over stikstofdepositie in het algemeen en het effect daarvan op de natuur in Europa, niet specifiek Nederland. Dat een deel van de stikstofnormen in Nederland moet worden aangescherpt, is dan ook geen conclusie uit het rapport, maar van juristen en ecologen die de NOS sprak. Dat het geschreven zou zijn onder toezicht van de VN, is ook iets wat de NOS meldt.

Remkes komt tweede helft september met bevindingen
Remkes laat het allemaal op zich afkomen. Hij heeft dan ook nog een paar weken langer de tijd gekregen om zijn eindrapport op te stellen. De tweede helft van september gaat het nu worden. Bijdrages daaraan kunnen dus nog worden geleverd. Naar verluid komt het na Prinsjesdag, de dag waarop de regering de extra's voor de burger, ombuigingen en bezuinigingen presenteert.

De conclusies en aanbevelingen die Remkes gaat presenteren, zullen het startsein zijn voor een nieuwe politieke debatronde. Wat hij allemaal gaat vinden, blijft nog onduidelijk. Remkes houdt zich op de vlakte. Wel liet hij zich deze week ontvallen dat hij in zijn rapport ook 'verstandige dingen' over perspectief gaat zeggen. Opmerkelijk, want landbouwminister Henk Staghouwer lijkt het juist minder over perspectief te willen hebben en noemt zijn perspectiefbrief die voor Prinsjesdag komt opeens de septemberbrief.  

Aan de stikstofdoelen voor 2030 houdt Remkes voorlopig vast. Op verschillende punten waar de landbouw graag versoepelingen ziet, zoals de Kritische Depositiewaarde (KDW) en de natuurkaarten, houdt hij de onzekerheid boven de markt.

Boerenorganisaties die deze week bij hem waren, vertellen over moeizame gesprekken. Ook premier Rutte, die af en toe met boeren praat, laat zich vooral van zijn formele kant zien. Psychologische spelletjes zijn hem ook niet vreemd, melden betrokkenen. Een voorbeeld daarvan is om van de deelnemende boeren eerst excuses te eisen voor rommel op de snelwegen, terwijl niet is aangetoond dat zij daarvoor verantwoordelijk zijn.

Ook bestaat er angst bij een deel van de boerenorganisaties dat hen stiekem toch een kunstje wordt geflikt. Deze week dook opeens het begrip KDWt op. Dat is een tijdelijk verlaagde KDW, waarbij buitenlandse emissies buiten beeld worden gelaten. Daarmee zou de vergunningverlening kunnen worden losgetrokken en lijkt ook de landbouw even geholpen, maar op termijn helemaal niet. Dat er angst is voor dit soort scenario's, tekent het broze vertrouwen in het overleg.

Iedereen heeft belang bij doorbreken impasse
Het zijn allemaal zaken die invloed hebben op de discussie. Toch voeren partijen ook inhoudelijke gesprekken, want uiteindelijk heeft iedereen belang bij doorbreking van de impasse. Een uitzondering hierop is misschien een deel van de milieu- en natuurorganisaties.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Abonnee
Tijdbom 3 September 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10900408/iedereen-vecht-opeens-om-het-gehoor-van-remkes]Iedereen vecht opeens om het gehoor van Remkes[/url]
Dus Rutte denkt dat de boeren excuses aan moet bieden voor de rommel op de snelwegen??
Dat die slapjanussen is bij het begin beginnen. Heb nog geen excuses gehoord van Rutte met zijn vriendjes de Nederlanders al aangedaan heeft Daar walgt toch de hele Nederlandse bevolking van,gezien het publieke vertrouwen in hen.+/- 50%. Gehele regering heeft er een puinhoop van gemaakt,en die rotzooi is verre van opgeruimd.Rutte met zijn uitgestreken sm... .
Abonnee
Henk. 4 September 2022
Voor iedereen geld; PAS OP, PAS OP, WANT DEZE NEDERLANDSE OVERHEID IS COMPLEET CORRUPT EN ABSOLUUT NIET TE VERTROUWEN.! GR. Henk.
Abonnee
jk 4 September 2022
@henk,
Emigreer dan. Het gras bij de buren is immers groener.
Abonnee
Tijdbom 4 September 2022
jk schreef:
@henk,
Emigreer dan. Het gras bij de buren is immers groener.
Ik denk dat u zelf wel weet dat dat niet zo eenvoudig is,maar u leeft misschien op een 1 mans eiland,en heeft kind nog kraai in de weg. D66 stemmer????. Dan blijft er van uw partij niets over.!!!!!!!!!!!!!!
Abonnee
cm 4 September 2022
jk schreef:
@henk,
Emigreer dan. Het gras bij de buren is immers groener.
Ja,geweldig idee zeg !! Boeren,Groningers,Toeslagen ouders,Woningzoekers allemaal de deur uit en alles vervangen met Asielzoekers.
Abonnee
Tijdbom 4 September 2022
cm schreef:
jk schreef:
@henk,
Emigreer dan. Het gras bij de buren is immers groener.
Ja,geweldig idee zeg !! Boeren,Groningers,Toeslagen ouders,Woningzoekers allemaal de deur uit en alles vervangen met Asielzoekers.
Kort maar krachtig,en forumlid jk niet te vergeten
Abonnee
jk 5 September 2022
Het slaat gewoon nergens op om de Nederlandse overheid compleet corrupt te noemen. Dan ben je gewoon nooit van je erf af geweest, laat staan in werkelijk corrupte landen geweest.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Wojciechowski: 'Bedankt voor de boerenprotesten'

Achtergrond Stikstofstemming

PAS-melders kunnen opvliegen van Rutte 3 en 4

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden