Provincie Groningen

Nieuws Politiek

Minister Staghouwer stapt op, Schouten neemt waar

5 September 2022 - Redactie Boerenbusiness - 15 reacties

Henk Staghouwer, minister van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), stapt op. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekend gemaakt. Een reden werd niet genoemd, maar volgens ingewijden voelde hij te weinig vertrouwen bij de Tweede Kamer in zijn optreden bij de aanpak van het stikstofprobleem. Carola Schouten, de voorganger van Staghouwer, is voorlopig waarnemend minister van LNV.

Dit was overigens niet Staghouwers dossier, maar dat van collega-minister Christianne van der Wal (Natuur & Stikstof). Zij moet het probleem oplossen, Staghouwer moest nieuw en perspectiefvol beleid ontwikkelen. Vorige week op een dag van Agrifirm liet hij al doorschemeren dat dit hem niet licht afging, terwijl hij nog de confrontatie aan moest met een op voorhand zeer kritische Tweede Kamer. Ook moest hij maandag aan de Tweede Kamer meedelen dat zijn pogingen tot verlenging van de derogatie van het nitraat/mestbeleid er na 2025 niet meer in zit.

Niet de persoon voor deze klus
Staghouwer zei maandagavond in een korte toelichting dat hij zich voor wel erg grote opgaven geplaatst zag. ,,Ik begon mezelf af te vragen: ben ik de juiste persoon voor deze klus? Afgelopen weekend kwam ik tot de conclusie dat ik die persoon niet ben. Om die reden treed ik terug als minister van Landbouw." Staghouwers taken worden voorlopig overgenomen door minister en vice-premier Carola Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Zij was in het vorige kabinet-Rutte minister van LNV.

LTO Nederland laat in een eerste reactie op social media weten "met respect kennis te hebben genomen van het besluit van Henk Staghouwer om af te treden als Minister van LNV." Gelet op de belangrijke dossiers in onze sector is het cruciaal dat er snel een nieuwe minister wordt benoemd, meldt LTO. Ook premier Mark Rutte laat weten: "Veel waardering voor het werk dat Henk Staghouwer heeft verzet als minister van LNV. Ik respecteer zijn dappere besluit om zijn taken neer te leggen en wens hem alle succes in de toekomst." Jesse Klaver, de fractieleider van GroenLinks in de Tweede Kamer, laat weten dat het vertrek van Staghouwer "de chaos op het stikstofdossier compleet maakt." Klaver zegt morgen samen met PvdA-collega Attje Kuiken uitleg van premier Rutte te willen over "wat dit betekent voor de landbouwtransitie en het perspectief voor boeren."

Totaal niet geschikt als minister
Caroline van de Plas, de leider van BoerBurgerBeweging (BBB) windt er in een eerste reactie geen doekjes om. Het aftreden van Staghouwer was volgens haar onvermijdelijk. "Voor de persoon Henk Staghouwer vind ik het heel naar. Dit doet toch wat met je als mens. Ik wens hem dan ook veel sterkte. Maar als minister van Landbouw was hij totaal niet geschikt." Daarna stelt Van der Plas een rake vraag: "De vraag is nu: Wie wel?" In basis moet de opvolger - net als Staghouwer - afkomstig zijn van de ChristenUnie en hij of zij erft een loodzware portefeuille en belandt daarbij ook nog eens midden in een verhitte stikstofdiscussie, waarbij nu wordt gewacht op het rapport van gespreksleider Johan Remkes. 

Een rentree van Carola Schouten als landbouwminister lijkt daarbij voor de hand te liggen, omdat zij als deelnemer in het huidige kabinet volledig op de hoogte is van het stikstofdossier en de beleidsdossiers op landbouw. De kans is echter klein dat zij een terugkeer op deze post - onder haar bewind waren de grote landbouwprotesten op onder meer het Malieveld - zelf ambieert. Aan Gert-Jan Segers, de partijleider van de ChristenUnie, de taak om een politiek zwaargewicht voor deze post te vinden.

Carola Schouten (foto: Martijn Beekman)
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
15 reacties
Abonnee
Tinus 5 September 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10900450/landbouwminister-staghouwer-stapt-op]Landbouwminister Staghouwer stapt op[/url]
Hennk Veerman terugvragen
Abonnee
Tijdbom 5 September 2022
Blij dat die man inziet dat hij hiervoor onbekwaam is. Maar nu?
Abonnee
Cm 5 September 2022
Tinus schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10900450/landbouwminister-staghouwer-stapt-op]Landbouwminister Staghouwer stapt op[/url]
Hennk Veerman terugvragen
Ken wel een Cees Veerman;die helpt je ook op zeker naar de donder.
Abonnee
vrijbuiter 5 September 2022
Cm schreef:
Tinus schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10900450/landbouwminister-staghouwer-stapt-op]Landbouwminister Staghouwer stapt op[/url]
Hennk Veerman terugvragen
Ken wel een Cees Veerman;die helpt je ook op zeker naar de donder.
Z'n broer Piet kan tenminste zingen.
Abonnee
roel 5 September 2022
Het is iig eerlijk dat hij deze onzin van het kabinet niet wil gaan verkondingen tegen zijn geweten in. Ook een bevestiging dat de ingeslagen weg vrij onmenselijk is.
Abonnee
gerard 5 September 2022
ik word pas blij als alles opstapt
Abonnee
bob 5 September 2022
Schouten is beter bekend met WEF
Stemvee 5 September 2022
Caroline van der Plas
Abonnee
veehouder / handelaar. 5 September 2022
Mooi begin wie volgt??
Hele kabinet is van het padje , kunnen ze missen als kiespijn.
Abonnee
Kjol 6 September 2022
Dit gaat op z'n kop verkeerd. Ik denk dat ze er nu keihard ingaan met een soortgelijke minister als Kamp destijds.
Peter 6 September 2022
Wopke Hoekstra geeft ons de achterdeur
andermans verdienmodel 7 September 2022
nieuw ministerie lange termijn weersverandering en geografische cultuurvluchtelingen?

ezels balken, boeren werken
Abonnee
epv 7 September 2022
het opstappen van Staghouwer betekent volgens mij maar 1 ding. De boodschap die het kabinet hem wilde laten brengen, is niet te verkopen op het platteland. Ook Remkes zal waarschijnlijk gedwongen worden om naar de pijpen van het kabinet te dansen. Dus zullen we ons op moeten maken voor een onrustige en oververhitte herfst.
Abonnee
Tijdbom 7 September 2022
Het ziet er beroerd uit. Hoe gaat vandaag de rechter beslissen over de innovatieve vloer? Gaat Remkes zijn eigen partij in de steek laten?Wat denkt u van de uitspraak van van de Wal:Ik ga gewoon door,we hebben geen tijd te verliezen.De Nederlandse landbouw is gedoemd te verdwijnen,met dank aan vvd,cda,d66 en cu.
We zullen harde maatregelen moeten gaan treffen,of we laten ons in de tang nemen.Misschien nog eens wat kabinetsleden bezoeken(v/d Wal haha).
Abonnee
Tijdbom 7 September 2022
We kunnen nu lezen dat de emissiearme stallen door het hoogste gerecht zijn afgekeurd.Weer al een tegenslag.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden