FrieslandCampina

Nieuws Waterramp

FrieslandCampina: 'Weinig hinder van ramp Pakistan'

6 September 2022 - Wouter Baan

Hoewel Pakistan voor ongeveer een derde onder water staat, zegt FrieslandCampina er weinig last van te hebben. Wel is de Pakistaanse dochteronderneming van de zuivelcoöperatie druk in de weer om hulp te verlenen. De waterramp is zakelijk gezien wel een bedreiging. Dit vanwege de scherpe devaluatie van de Pakistaanse munt en de klap die de economie vermoedelijk gaat krijgen. In de eerste helft van dit jaar zag FrieslandCampina de omzet in Pakistan nog flink stijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door aanhoudende moessonregens is Pakistan getroffen door een zware waterramp die sinds kort ook in de Westerse media steeds meer de aandacht opeist. 33 miljoen inwoners van het land zijn in meer of mindere mate getroffen. Ook zijn al meer dan 1.300 doden gerapporteerd. Engro Foods, het Pakistaanse dochterbedrijf van FrieslandCampina, telt in Pakistan bijna twinitg locaties. Deze spreiding in de verwerkingsketen maakt dat FrieslandCampina tot op heden weinig hinder heeft ondervonden van de zware overstromingen, zo geeft een woordvoerder aan. De productieketen is nog niet ernstig verstoord geraakt.

Het kan echter niet anders of FrieslandCampina gaat (indirect) de gevolgen van de extreme waterramp ondervinden. Miljoenen inwoners zijn immers getroffen, waarvoor volgens de Verenigde Naties dringend hulp geboden is. FrieslandCampina zelf is ook actief betrokken bij diverse hulpinitiatieven. Er wordt onder meer voedsel en onderdak verstrekt.

Pakistaanse roepie stevig afgewaardeerd
Vermoedelijk gaat de Pakistaanse waterramp ook doorwerken in de resultaten, al wil FrieslandCampina daar niet op vooruitlopen. Zo is de Pakistaanse roepie recentelijk flink afgewaardeerd tegenover de dollar. Een maand geleden gleed de munt tot een nieuw diepterecord. Wel heeft daarna weer licht herstel plaatsgevonden. De munt behoorde sowieso al tot de slechts presterende muntsoorten wereldwijd. De zwakke munt drukte de resultaten van de zuivelcoöperatie sowieso al in de afgelopen jaren.  

In de eerste helft van dit jaar zag Engro Foods de omzet met maar liefst 25% stijgen tot 30,771 miljoen Pakistaanse roepie. Door gestegen rentelasten en hogere belastingen daalde de nettowinst met 33% tot 938 miljoen Pakistaanse roepie. Door de flinke knauw die de economie in Pakistan hoogstwaarschijnlijk gaat krijgen, zijn de marktperspectieven voor de zuivelcoöperatie somber.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden